Obama kom med uttalelsen i Washington torsdag.

Han sa at dersom Russlands brudd på folkeretten fortsetter, vil USAs besluttsomhet også fortsette, og det samme vil holdningen til USAs allierte være.

Han gjentok at regjeringen i Kiev må være med på alle avgjørelser om Ukrainas fremtid, og at internasjonale observatører må få slippe inn på Krim. Presidenten sa også at sanksjonene mot Russland har som mål å vise landet at handlingene i Ukraina vil koste Russland dyrt.

USA sender et marinefartøy til Svartehavet, hvor det skal øve sammen med bulgarske og rumenske styrker. Samtidig sender USA flere jagerfly til Latvia og Polen.

Den amerikanske marinen sier at marinefartøyets oppdrag var planlagt lenge før Ukraina-krisen. Skipet det er snakk om, er jageren USS Truxtun, et fartøy som tilhører flåtegruppen rundt hangarskipet USS George H.W. Bush, som for tiden opererer i Middelhavet.

— Skipet kommer til å gjennomføre havnebesøk og rutinemessige, tidligere planlagte øvelser med allierte og partnere i regionen mens det er i Svartehavet, heter det i en uttalelse torsdag.

Fly til Latvia

Truxtun har et mannskap på rundt 300 og blir det eneste amerikanske skipet i Svartehavet i tillegg til fregatten USS Taylor, som ligger for anker i Tyrkia etter en grunnstøting, melder det amerikanske forsvarets avis Stars and Stripes i sin nettutgave.

Seks F-16-fly har i løpet av det siste døgnet ankommet Latvia for å styrke NATOs flypatruljering i området, opplyser USAs forsvarsminister Chuck Hagel.

— Vi skal styrke vår deltakelse i NATOs luftpatruljering, og i løpet av de siste 24 timene har seks F-16-fly ankommet Latvia, opplyste Hagel til en kongresskomité torsdag.

Ba om utvidelse

Polske medier melder at USA også sender tolv F-16-fly til Lask-basen i Polen for å trene sammen med polske fly. Lask-basen ligger sentralt i Polen. Pentagon opplyste onsdag at man ville intensivere øvelsesvirksomheten sammen med Polen på grunn av krisen i Ukraina.

Polens forsvarsminister Tomasz Siemoniak sier øvelsen opprinnelig skulle vært mindre og bare omfatte transportfly, men at Polen ba om at den skulle bli utvidet etter den russiske intervensjonen på Krim.