Mandag ble det opplyst at Svartehavsflåten i Sevastopol hadde gitt Ukraina et ultimatum: Om ikke styrkene på Krim overga seg innen 04-tiden norsk tid, ville de bli angrepet.

Tirsdag morgen, etter at fristen var utløpt, var det ingen tegn til noe russisk angrep på Krim. Russland har avvist at det var utstedt noe slikt ultimatum, mens ukrainske myndigheter fastholder at det ble gitt.

De ukrainske basene på Krim er nå omringet av russiske styrker.

Som et alternativ til angrep, ble det mandag meldt at de regionale russiskvennlige myndighetene ville kutte vann— og strømtilførselen til basene, samt nekte de ukrainske soldatene lønn, for å tvinge dem til å overgi seg.

— Om de blir her og fortsetter å være lojale mot Kiev og den ukrainske regjeringen, vil situasjonen bli mer ubehagelig for dem, sa den russiske parlamentarikeren Sergej Markov.

Varselskudd på flyplass

Tirsdag morgen avfyrte russiske styrker varselskudd mot ukrainske soldater på militærflyplassen i Belbek, i nærheten av byen Sevastopol.

Ifølge journalister på stedet mistet de ukrainske soldatene kontrollen over flyene på flyplassen mandag, og marsjerte tirsdag morgen mot rullebanen for å ta tilbake kontrollen over dem. De russiske soldatene avfyrte da flere varselskudd mot ukrainerne, skriver Haaretz-journalisten Anshel Pfeffer.

Også journalisten Simon Shuster skriver at varselskudd ble avfyrt.

Etter å ha blitt stoppet av russiske soldater, kom det til samtaler mellom de to partene. Under samtalene ble de ukrainske soldatene konstant siktet på av de tungt bevæpnede russiske soldatene, skriver journalistene.

Samtalene betegnes som mislykket.

sza42f70.jpg

De ukrainske soldatene krever å vokte basen sammen med russerne. Ifølge Pfeffer skal de russiske styrkene komme med et svar på kravet innen klokken 11.

— Janukovitsj er en Quisling

På et krisemøte i FNs sikkerhetsråd mandag sa den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin at det var Ukrainas nylig avsatte president, Viktor Janukovitsj, som ba Russland sende styrker til Ukraina for å gjenopprette lov og orden. For å illustrere sitt poeng, leste Tsjurkin opp fra en skriftlig anmodning fra Janukovitsj.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sammenligner den avgåtte presidenten med Vidkun Quisling etter den tyske okkupasjonen av Norge:

— Så Ukraina har nå sin egen Quisling. Sittende på utenlandsk jord og ber en utenlandsk hær gi landet sitt til ham, skrev Bildt på Twitter tirsdag.

Leder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), mener at Russland bryter folkeretten med sin maktbruk på Krim-halvøyen.

— Situasjonen kan bli svært farlig hvis opptrappingen fortsetter. Vi krever respekt for Ukrainas territorielle integritet. Nå er det viktig at alle parter viser tilbakeholdenhet, og at man lar diplomatiet virke. Denne konflikten kan bare løses politisk, sier Huitfeldt.

16.000 soldater på Krim

Den ukrainske ambassadøren Jurij Sergejev opplyste på FN-møtet mandag at 16.000 russiske soldater allerede er på Krim. Han kaller den russiske tilstedeværelsen på Krim en ulovlig okkupasjon og sa at russerne ennå har til gode å legge frem gode argumenter for sin fremferd.

Ifølge Sergejev er soldatene fraktet dit på marinefartøy, helikoptre og fraktfly fra Russland siden 24. februar. Han sa også at militære bevegelser langs Ukrainas grenser har skapt frykt for at Russland forbereder flere intervensjoner i andre ukrainske regioner.

Mandag ble det meldt fra Krim at russiske styrker har tatt kontroll over en grensepost ved en ferjestrekning mellom Ukraina og Russland, ifølge ukrainske grensevakter.

Russiske styrker har i flere dager omringet ferjeterminalen på ukrainsk side av stredet, men har tidligere forholdt seg rolig.

Flere krisemøter

Vestlige toppledere fortsetter krisemøtene om hvordan man skal håndtere det mange kaller den verste krisen siden den kalde krigen.

President Barack Obama satt mandag i et flere timer langt møte med sine sikkerhetsrådgivere for å drøfte hvordan USA og deres europeiske allierte kunne isolere Russland.

Tidligere opplyste Pentagon at USA fryser alt militært samarbeid med Russland. USAs handelsmyndigheter varslet at planlagte samtaler om handel og investeringer legges på is inntil videre.

USA tilbyr overgangsregjeringen i Ukraina 1 milliard dollar i kriselån.

Tilbudet om økonomisk hjelp kom i forbindelse med at utenriksminister John Kerry landet i Kiev tirsdag for samtaler med landets nye ledere.

USA skal også sende eksperter til Kiev for å hjelpe den ukrainske sentralbanken med landets økonomiske problemer og korrupsjonsbekjempelse.

Amerikanske tjenestemenn varslet samtidig at USA er klar til å innføre sanksjoner mot Russland i løpet av få dager.

USA støtter Ukrainas nye vestligorienterte myndigheter, i motsetning til Russland, som mener at maktovertakelsen var et grunnlovstridig militærkupp.

USA har innstilt alt militært samarbeid med Russland som følge av at russerne i realiteten har overtatt kontrollen med Krim-halvøya. Russerne selv sier at det er ukrainske selvforsvarsgrupper som har tatt kontroll med militærbaser og offentlige bygninger i regionen sørøst i Ukraina.