I dag er det tre år siden den verste atomulykken i japansk historie. Kraftforsyningen ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi ble slått ut av et jordskjelv med styrke 9,0 på Richters skala. Den påfølgende tsunamien ødela nesten alle nødstrømaggregatene. Bortfallet av strøm førte til svikt i kjølesystemene, slik at reaktorene ble overopphetet og flere av reaktorkjernene smeltet. Kjemiske reaksjoner førte også til hydrogeneksplosjoner i flere av reaktorbygningene.

Selvmord

Radioaktive utslipp førte til at titusenvis av mennesker som bodde mindre enn 20 km fra anlegget ble evakuert. Mer enn 1600 av disse menneskene har i løpet av de tre siste årene dødd som følge av årsaker som er relatert til katastrofen. Det er BBC som rapporterer dette med henvisning til offisielle kilder.

Flere selvmord blant de evakuerte har bidratt til tallene i den dystre statistikken. Det samme har svekket helse som direkte følge av langvarig opphold på evakueringssentre. Håpløshet, depresjoner og utmattelse preger mange av menneskene som måtte forlate hjemmene sine i nærheten av kraftverket.

Ingen mennesker skal ha mistet livet direkte som følge av radioaktiv stråling etter ulykken, ifølge myndighetene. Undersøkelser viser imidlertid en rekke tilfeller av kreft i skjoldbruskkjertelen hos barn fra Fukushima-regionen.

Overfor BBC avviser imidlertid professor Shinichi Suzuki ved Fukushima-universitetet at disse krefttilfellene kan knyttes til utslippene etter ulykken 11. mars 2011.

— Totalt er 160.000 mennesker fremdeles evakuert som følge av den radioaktive forurensningen etter Fukushima-ulykken. Den 1. april i år skal 358 av disse få lov til å flytte tilbake til sine hjem. Japanske myndigheter håper at rundt 30.000 mennesker skal få lov å flytte tilbake i løpet av de to neste årene, opplyser Nils Bøhmer, atomfysiker i Bellona. Han har tidligere besøkt Fukushima-området etter katastrofen.

Svekket motstand

Nå er Bøhmer bekymret over at den folkelige motstanden mot kjernekraft i Japan taper terreng.

Fortsatt ønsker et flertall av japanerne en gradvis utfasing av kjernekraft, men engasjementet er synkende, ifølge Bellona. De første par årene etter ulykken tok hundretusenvis av japanere til gatene for å markere sin motstand mot kjernekraftmotstand. I år er oppslutningen om markeringen mye mindre.

Den svekkede motstanden tilskrives en oppfatning hos mange japanere om at landet trenger kjernekraft for å sikre egen energiforsyning. Import av flytende naturgass (LNG) fra utlandet er rett og slett blitt for dyrt, mener mange.

Statsministeren Shinzo Abe er også utålmodig etter å få gjenåpnet 48 reaktorer som ble midlertidig stengt i kjølvannet av ulykken og jordskjelvet i 2011. Regjeringen i landet ønsker også å flytte mange av de evakuerte familiene tilbake til områder der de årlige stråledosene nå skal være lavere enn potensielt helseskadelige nivåer.