I alt syv personer ble onsdag pågrepet på ulike steder i Serbia. Alle er mistenkt for å ha deltatt i den verste massakren i Europa siden annen verdenskrig.

Opptil 8000 muslimske menn og gutter ble drept da bosnisk-serbiske styrker inntok Srebrenica i juli 1995. Området var før dette regnet som et trygt sted ettersom FN-soldater var utplassert her.

— Dette er den første saken i sitt slag som omhandler personer som er mistenkt for direkte deltakelse i Srebrenica-massakren. Det finnes andre mistenkte i Serbia og i naboland, og vi jakter på dem også, sier Bruno Vekaric, assisterende statsadvokat for krigsforbrytersaker i Serbia, til Reuters.

Lagerbygning

En FN-domstol har fastslått at Srebrenica-massakren, som pågikk i flere dager, var et folkemord. De arresterte knyttes spesielt til drapene på over 1000 muslimske bosniere i en lagerbygning i Kravica utenfor Srebrenica.

Ifølge en ikke navngitt kilde er kommandanten Nedeljko Milidragovic, med kallenavnet «Nedjo slakteren», blant de pågrepne.

— Han og de andre er mistenkt for å ha brakt 15 busslaster med menn fra en fangeleir i Srebrenica til Kravica, der de ble summarisk henrettet. De ble først skutt, deretter ble det kastet håndgranater, sier kilden til Reuters.

Den bosniske påtalemyndigheten opplyser at Bosnia og Serbia har samarbeidet om politiaksjonen.

Serbisk rettssak

Nesten 90 prosent av ofrene er funnet i massegraver og identifisert ved hjelp av DNA-prøver.

De syv pågrepne mennene vil etter alt å dømme bli stilt for retten i Serbia, ikke i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, som blant annet har håndtert rettssaken mot Serbias tidligere president Slobodan Milosevic. Han er nå død, mens rettsprosessene mot den bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic og den militære lederen Ratko Mladic ennå ikke er avsluttet. Begge er blant annet tiltalt for å stå bak Srebrenica-massakren.

Serbia er fortsatt under press fra vestlige land for å ta rettslige oppgjør med personer som begikk krigsforbrytelser under den blodige oppløsningen av Jugoslavia.