Beskyldes for løgn

I det siste nummeret av legetidsskriftet Lancet krever leger fra flere land en slutt på Israels militæroffensiv på Gazastripen.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

I en spesialrapport om lidelsene som følge av militæroffensiven skriver de norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse at forholdene på sykehusene på Gazastripen er et marerittaktig blodbad.

Men deres selvopplevde beskrivelser fra 14 dager på sykehuset blir tilbakevist av en israelsk talsmann som beskylder de to for ondsinnede løgner og systematisk demonisering av Israel.

Les om konfliktens bakgrunn: «Et løfte fra Gud»

I artikkelen i Lancet skriver de blant annet at Shifa-sykehuset har måttet be om ekstra kjøleutstyr før lik med store skader begynner å gå i oppløsning. Sykehuset, som er Gazas største, hadde alle sine 585 senger fylt av sårede i den første uka av den israelske offensiven.

Israels militære innrømmer at de har løsnet på kravene i den pågående krigen for å unngå at deres egne soldater blir drept eller bortført. Men de hevder at Hamas-krigere bruker sivile klær og gjemmer seg i skoler, moskeer og boligområder, noe som gjør det vanskelig å unngå å ramme sivile.

Les også: Lege fra Voss har overtatt

Sterke beskyldninger Talsmannen for Israels utenriksdepartement, Yigal Palmor, anklaget Mads Gilbert for å spre ondsinnede løgner.

– Dr. Gilbert er notorisk for sine venstreradikale synspunkter og sin systematisk demonisering av Israel. Han har allerede beskyldt Israel for nesten hver eneste marerittaktige forbrytelse som fins, og ignorerer tilbakevisningen av hver eneste en av anklagene han kommer med, sier Palmor.

Les også: Disse styrer krigen

– Hans historier er Dantes fantasi verdig, men gang på gang er det blitt bevist at de er langt fra virkeligheten. Det er trist at seriøse medlemmer av legestanden lar seg dra inn i dette, sier han.

Den israelske statsråden Isaac Herzog reagerer på Lancets artikler ved å vise til at Israel har arbeidet hardt for å få humanitær hjelp inn på Gazakrigen under hele krigen.

Marerittaktig blodbad Gilbert og Fosse, som arbeidet på Shifa-sykehuset i nesten to uker etter at militæroffensiven begynte, beskriver i Lancet-rapporten situasjonen som et marerittaktig blodbad.

Etter at de kom til Gazastripen nyttårsaften har de vært vitne til «de mest horrible krigsskader på menn, kvinner og barn i alle aldre og i antall som er for store til å fatte».

Over 350 operasjoner ble utført i de første to ukene av offensiven. Alle var på pasienter som var såret i krigen, siden all annen kirurgi ble suspendert.

Hver operasjonssal er utstyrt med ett bord og noen få lys, hvorav mange ofte ikke virket, sier de. Noen ganger måtte legene bruke lyset fra mobiltelefoner under operasjonene.

Gilbert og Fosse oppgir ingen statistikk over hva slags operasjoner de utførte. Men de sier at de var med på mange amputasjoner, inkludert trippelamputasjoner. Det store flertall av pasientene var sivile.

Eksperter er bekymret for situasjonen til pasienter med kroniske sykdommer som kreft og hjertesykdom siden de fleste helsetjenester som ikke gjelder krigsskadde, er suspendert. Mange av disse pasientene har rømt til Egypt eller Israel, skriver Lancet.

Organisasjoner fordømmer

Tidsskriftet skriver at det ifølge de palestinske helsemyndighetene er 292 barn under 18 år og 75 kvinner drept.

En talsmann for Verdens helseorganisasjon WHO, Paul Garwood, sier at disse tallene ikke er verifisert, men at de virker sannsynlige basert på det WHO har fått vite fra sine egne folks observasjoner i Gaza.

WHO sier at helsesystemet i Gaza er på randen av kollaps, mens UNICEF kaller situasjonen tragisk og uakseptabel, og det internasjonale Røde Kors anklager Israels hær for ikke å ha evakuert sårede.

Volden som er innledet på Gazastripen har kostet den sivile befolkningen uakseptabelt mye, skriver Lancet i en leder og peker på at Israels manglende beskyttelse av sivilbefolkningen i krig er et brudd på Genèvekonvensjonene.

Lancet trykker også et opprop fra 700 medisinstudenter som krever en slutt på angrepene. Underskriverne er både kristne, jøder og muslimer, og amerikanere, arabere og israelere.

Har du spørsmål om Midtøsten-konflikten? Se hva eksperten svarte i nettmøte

Publisert: