«Jungelen» i Calais tømmes

Tømmingen av «Jungelen» i Calais er i gang. Nå skal den beryktede flyktning- og migrantleiren jevnes med jorden.

Publisert Publisert

FÅR FRIST: Franske myndigheter har gitt flyktningene og migrantene i Calais frist til mandag morgen med å forlate den provisoriske leiren som har fått navnet «Jungelen». Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Tusenvis av flyktninger og migranter fra Midtøsten, Afrika og Asia har lenge levd under uverdige forhold i leiren, i håp om en dag å kunne ta seg over Den engelske kanal til Storbritannia.

Franske myndigheter har stengt og tømt leiren flere ganger tidligere, men hver gang har den blitt fylt opp igjen.

Jevnes med jorda

«Jungelen» har den siste tiden huset mellom 6000 og 8000 mennesker, de fleste av dem fra Afghanistan, Sudan og Eritrea, men Frankrike ga dem frist til mandag morgen med å forlate leiren.

Beboerne får nå tilbud om plass på mottakssentre i Frankrike, og britene har også åpnet for å ta imot noen av dem.

UVÆRDIGE FORHOLD: «Jungelen» er tømt flere ganger tidligere, men huser fortsatt mellom 6.000 og 8.000 flyktninger og migranter fra land som Afghanistan, Sudan og Eritrea som har levd i telt og skur under uverdige forhold. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Les også

«Jungelen» i Calais skal avvikles

Den første busslasten med rundt 50 sudanere forlot leiren i 9-tiden mandag, i retning et mottak i Bourgogne-området.

– Jeg er svært glad. Jeg har fått mer enn nok av «Jungelen», sier 25 år gamle Abbas fra Sudan, som var blant de første som tok oppstilling for å bli registrert for utreise.

– Det er mange som ikke vil dra, så det kan bli problemer senere. Det var derfor jeg var blant de første som kom hit, forteller han.

Frykter uro

Utover dagen forlot busslast etter busslast leiren, men 1250 franske politifolk fulgte det hele med vaktsomme øyne, beredt til å gripe inn dersom det nok en gang skulle komme til tumulter i forbindelse med tømming av leiren.

De siste ukene har det nærmest daglig vært sammenstøt i «Jungelen», når politiet har forsøkt å hindre folk fra å snike seg opp på lastebiler som skal ta fergen over Den engelske kanal til Dover.

– Nå er det ganske rolig, det er tent på noen branner, men de er slukket nå. Mange er glade for å komme seg vekk herfra, men de virker oppgitte, forteller hjelpearbeideren François Guennoc til TT.

Gjemmer seg

De som møtte opp i morgentimene mandag, for å ta buss vekk fra leiren, er de som var ivrigst etter å komme seg vekk. Når de øvrige beboere skal tvinges vekk, kan det komme til sammenstøt, advarer han.

TØMMES: 1250 franske politifolk var i morgentimene mandag på plass rundt «Jungelen» i Calais, for å sørge for at leiren blir tømt for flyktninger og migranter. Foto: Reuters / NTB scanpix

Borgermesteren i Calais, Natacha Bouchart, frykter også uro når de skrøpelige boligene i leire etter hvert skal ryddes.

– Vi er redde for at de vil poppe opp igjen etter at vi har ryddet området, sier hun.

Les også

Frykter et «italiensk Calais»

– Noen kommer til å prøve å gjemme seg i områder rundt Calais. Det er en reell fare for at det blir en forfølgelsesaksjon, sa lederen for den lokale hjelpeorganisasjonen Auberge des Migrants, Christian Salome, i helgen.

Barn

Rundt 1300 av innbyggerne i «Jungelen» er barn uten voksne ledsagere, og nærmere 200 av dem har alt fått slippe over til Storbritannia.

Det er usikkert hvor mange britene vil ta imot, ettersom flyktninger må ha kunne bevise tilknytning til Storbritannia enten gjennom slektninger eller på annet vis, for å få opphold.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Tysk sikkerhetstjeneste: Islamister forsøker å rekruttere flyktninger

  2. Her hjelper politi fra Bergen flyktninger i Middelhavet

  3. Døden venter på veien fra Calais

  4. Vil rydde «jungelen» i Calais

BT anbefaler

– Jeg elsker Brann, jeg har vært lojal, men nå vil jeg dra

Gilbert Koomson er krystallklar på at han ønsker å bli solgt til Tyrkia.

LES SAKEN
  1. Calais
  2. Frankrike
  3. Afrika
  4. Sudan
  5. Eritrea