Her er de hemmelige naturperlene

Har du vært her?

Publisert Publisert

Fem av Nord-Norges friluftsråd har laget en spennende liste med noen av de vakreste, heftigste og unike naturperlene Nord-Norge har å by på.

— Nord-Norge er det mest eksotiske Norge har å by på innen egne landegrenser. Kombinasjonen med midnattssol, en formidabel kystlinje, høye tinder som stuper rett ned i havgapet, gammel kystkultur med fiskevær og fyr gjør at en ferie i det høge nord vil være et minne for livet, sier daglig leder i Ishavskysten friluftsråd, Trine Marie Hagelin.

- Selv om Lofoten er oppdaget av verden og fylles opp med turister i sommersesongen, skal en ikke langt unna før en får oppleve lignende vakre landskap, men uten turistbutikker og franske oversettere, sier Hagelin.

Blant naturskattene finner man øde, hvite strender, spisse tinder, historiske kyststier, adrenalinfylte sykkelturer, hemmelige ørretvann, nasjonalparker, laguner og fjordarmer som venter på besøk. Men Hagelin mener også alle bør prøve å telte i det fri.

— Ennå kan midnattssola oppleves i de nordlige delene her oppe, men langs Nordlandskysten og sørlige Troms går sola ned i 23.30-tiden og etterlater seg solnedganger i de vakreste farger. I 2-3-tiden dukker sola opp igjen, og turmulighetene venter atter på deg, sier Hagelin.

Besøker du Marmorslottet får du se sjeldne og fascinerende formasjoner skapt ut av fossende vann. Foto: Polarsikelen friluftsråd

Luftig opplevelse på Skamtind

En av de døgnåpne naturopplevelsene Nord-Norge har å by på er Skamtind, en topp på Kvaløya i Tromsø kommune.

— Her får du en luftig opplevelse på en spektakulær topp med god utsikt over yttersida av Kvaløya, sier Hagelin.

Stien går rett opp i himmelen. Skamtind ligger 884 meter over havet, og kalles også Dronninga av Ersfjorden.

For å komme til foten av Skamtind kjører du via Tromvik til Rekvik, en idyllisk liten bygd helt ved veis ende. Når du kommer hit tar du til venstre i krysset nede ved havet. Turen opp på toppen tar cirka en til to timer, og stien godt markert og stort sett fint turterreng, men man må regne med litt klyving siste stykket.

— Dette er en flott sommertur, som kanskje er enda vakrest på kveldstid enn på dagen, sier Hagelin.

Får du ånden over deg og beina er med, kan du fortsette og ta hele Ersfjordtraversen. Det er vanlig å bruke to dager, men er man i konkurransemodus kan man utfordre rekorden som i dag er på cirka seks timer.

Bøsanden sandstrand på Engeløya. Foto: Salten friluftsråd

Terrengsykling i Bodø fra Skautuva til Keiservarden

Er du glad i sykling har strekningen fra Skautuva til Keiservarden gode stier og et vanvittig utsyn, med Lofotveggen i vest, Svartisen i sør og Sulis og Sverige i øst.

Når du reiser bør du ta utgangspunkt i byen Bodø, sykle til Heia og så opp til Skautuva. Derfra snur du sykkelen mot byen og følger fjellryggene tilbake. Turen tar mellom tre og fire timer, og forholdene langs veien krever at du bruker terrengsykkel.

— Tar du turen nattestid på sommeren, smiler midnattssolen til deg hele turen, forteller Hagelin.

Lange hvite strender

Ingenting slår de norske sommerdagene når endelig solen treffer vår side av jordskorpa.

Sørvika er et stort friluftsområde som ligger naturskjønt til i ”Malangskjeften” på Lenvikhalvøya. Området består av et skogkledd område godt egnet for leirliv, bål og grilling.

— Hovedattraksjonen for området er allikevel den fantastisk flotte sandstranda. Den er langgrunn og godt egnet for bading for liten og stor. På stranda er det god plass for strandvolleyballbaner og bygging av sandslott, sier Hagelin.

På området er det et toalettbygg tilrettelagt for funksjonshemmede, utendørs vannpost med kaldt vann, sittegrupper med bålplasser og overbygde bålplasser med plass for cirka 20 personer.

Børgefjell er en av Norges eldste nasjonalparker. Foto: John Peter Garnes

Ta utgangspunkt i Finnsnes og kjør nordover til Kårvikhamn, deretter videre til Sørvika.

Nord-Norge har mange kritthvite strender å velge mellom. En av de finner du i Steigen kommune. Bøsanden på Engeløya er en lang og bred havstrand omgitt av berg og kulturlandskap. Mens du ligger å bader i vannkanten har du utsikt utover både Vestfjorden og Lofoten.

— Kombiner gjerne oppholdet på stranda med en sykkeltur rundt Engeløya. Øya er en sjeldent frodig og mangfoldig, og rik på fornminner, sier Hagelin.

Børgefjell nasjonalpark, fra Majavatn

En av Norges eldste nasjonalparker fyller 50 år i år. Stedet har betydelige fiskemuligheter, og lettgått terreng, med storslåtte landskapsrom.

Skibotn er et av Europas beste steder for adrenalinfylt terrengsykling. Foto: Chris Brynjulfsen

Du kommer deg enkelt til Børgefjell med tog, buss eller bil. Kjør til Majavatn, og derfra til Tomasvatnet. Det finnes også alternative innfallsporter i Hattfjelldal, Røyrvik eller Namsskogan kommune.

Her du heldig kan du også få øye på både fjellrev og snøugle — de mest utrydningstruete dyreartene i Norge.

Terrengsykling i Skibotn, Storfjord kommune

Skibotn er et av Europas beste steder for adrenalinfylt terrengsykling. Her kan du oppleve Nord-Norges ville natur fra sykkelsetet mens du suser nedover fjellsiden i full fart. Hvert år arrangeres Lavkarittet. Løpet går av stabelen 10. august, og løypa går høyt og lavt i Skibotn.

— Naturopplevelser kombinert med adrenalin kan man lett bli avhengig av, sier Hagelin.

Skibotn Stifestival er også verdt å få med seg, mener Hagelin. Løypekart og påmelding til Lavkarittet og Stifestivalen finnes tilgjengelig på nett.

utsikten over de Sju Søstre ved Sandnessjøen. Foto: Petter Turmo

Sju Søstre

De Sju Søstre ved Sandnessjøen er en sagnomsust fjellrekke på Helgelandskysten. Er du av de sprekeste går du alle toppene på en gang. Men beregn svært god tid, turen tar minimum 15 timer.

De som går alle søstrene starter gjerne fra sør, men skal du opp på kun en av dem, er det skiltet parkering langs hele fjellrekka. Det er merket stier til alle toppene.

Det sies at det var dikterpresten Petter Dass som gav fjellrekken det spesielle navnet.

Marmorslottet

Midt i elvefaret til Glomåga har elva skapt et fantastisk steinlandskap som har fått navnet Marmorslottet. Sjelden og fascinerende formasjoner har blitt skapt ut av fossende vann. Det må rett og slett oppleves!

Glomåga går fra Svartisen og ned til Langvatnet nord for Mo i Rana og ikke langt fra Røssvoll flyplass. Statskog har tilrettelagt en tørr og godt merket sti frem til slottet.

Turen fra veien til fossen tar om lag 30 – 45 minutter.

Flere døgnåpne naturperler som anbefales:

*Sandhornet, topp på Sandhornøya, Gildeskål kommune

 • Keipen – en av de tre høyeste fjellene på Senja

Vannøya er kjent for sine tilrettelagte kyststier, variert løypenett med toppturer og kulturhistoriske stier. Foto: Sigurd D Nerhus

 • Kaperdalsveien og søndre Torsken
 • Rosnavassdraget i Junkerdal nasjonalpark, Saltdal kommune.
 • Sjursviktind, Tranøy kommune
 • Rødøyløva, Rødøy kommune
 • Ødegården Bredek, Rana kommune
 • Lomsdal-Visten nasjonalpark, fra Stavassgården i Grane kommune
 • Kyststiene på Vannøya, Karlsøy kommune
Publisert
BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. UiB-student koronasmittet – faddergruppe i karantene

 2. – Me heldt avstand når andre kunne sjå oss

 3. Voss: – Korona-smitta tidde om nærkontaktar

 4. Han har tre uker på å løfte Brann-sesongen videre

 5. E16: Tre biler i kjede­kollisjon

 6. Merka ikkje at dei fekk styringa tilbake: Undersøkjer om fregatten kunne vore berga etter kollisjonen