Direkte: Koronautbruddet i verden

Følg utbruddet av det nye koronaviruset globalt.

Publisert
 • Bergens Tidende

Her får du siste nytt koronautbruddet rundt om i verden.

Følg også situasjonen i Norge og still spørsmål til våre journalister her

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL

  13 nye koronadødsfall i Sverige over helgen

  Det er registrert 13 nye dødsfall med covid-19 i Sverige i helgen. Dermed er det totale antallet døde som følge av pandemien 5433.

  2461 personer er eller har vært innlagt til intensivbehandling i Sverige. Totalt har 73.601 personer blitt registrert smittet, ifølge Folkhälsomyndigheten.

  I Danmark behandles 23 personer nå for covid-19 på sykehus. Det er en nedgang på fire personer fra fredag. 607 har dødd i Danmark som følge av koronaviruset, en oppgang på én siden fredag.

  Ytterligere 46 smittetilfeller er bekreftet i Danmark siden fredag. Dermed er det totale antallet 12.878.

 • av NTB
  DEL

  India har passert Russland i smittetall

  India er nå det tredje hardest rammede landet av koronaviruset etter å ha rapportert 24.248 nye tilfeller mandag.

  India har nå 697.836 bekreftede smittetilfeller og 19.700 dødsfall. De har dermed passert Russland, som har 681.251 bekreftede smittetilfeller.

  USA har klart flest koronatilfeller i verden med nesten 2,9 millioner. Brasil følger som nummer to med over 1,6 millioner tilfeller.

 • av NTB
  DEL

  Over 10.000 døde av korona i Chile

  Chile, et av de hardest rammede landene i Latin-Amerika, måtte søndag notere at 10.000 mennesker er døde av koronaviruset.

  Ifølge rapporten til det chilenske statistikkbyrået DEIS har til sammen 10.159 mennesker dødd av viruset – rundt 7000 bekreftet av tester og 3000 sannsynlige ut fra symptomene.

  Chile er et av landene i verden som er hardest rammet. Landet var sent ute med å stenge ned, og da det først ble stengt ned 15. mai, ble det gitt mange unntak.

 • av NTB
  DEL

  Sperrer grensen til USA av frykt for korona

  Innbyggerne i Sonoyta i Mexico, som grenser til Arizona, sperret søndag veien fra USAs grense av frykt for koronaviruset.

  Sonoytas ordfører José Ramos Arzate oppfordret lørdag amerikanske turister til ikke å komme til Mexico. Han sa at folk fra USA kun burde slippes inn om de har gyldig grunn.

  Lokalbefolkningen sperret senere grensen med bilene sine, men videobilder viste folk som mente de hadde rett til å komme inn siden de er mexicanske statsborgere.

  Arizona er en av delstatene som er hardest rammet av koronaviruset med en kraftig stigning i antall smittede de siste ukene. Grensa ved Sonoyta og Lukeville er den raskeste veien fra USA til badebyen Puerto Peñasco.

 • av NTB
  DEL

  Sør-Afrika sender medisinsk personell fra forsvaret

  Foto: NTB scanpix

  Sør-Afrika sender leger fra militæret til provinsen Eastern Cape, som er svært hardt rammet og sliter med både personell og utstyr.

  Avgjørelsen kommer etter at Sør-Afrika registrerte 10.800 nye smittetilfeller på ett døgn, det høyeste som er registrert siden pandemien nådde landet.

  47 personer tilknyttet forsvaret landet i byen Port Elizabeth søndag og skal hjelpe helsevesenet i provinsen.

  – Provinsen klarer seg ikke. De har problemer med personell og utstyr. Situasjonen i Eastern Cape er veldig alvorlig med tanke på smittetilfeller og rask spredning, sier talsperson Thabo Sello i det sørafrikanske forsvaret til nyhetsbyrået AFP.

 • av NTB
  DEL

  By i Spania stenges ned

  Byen La Marina i Spanias nordvestlige Galicia-region stenges ned i frykt for ny smittebølge.

  Rundt 70.000 innbyggere rammes av de nye smitteverntiltakene, som i første omgang vil vare i fem dager mens myndighetene overvåker situasjonen.

  Det er meldt om 106 nye smittetilfeller den siste tiden i La Marina, mens 21 av dem ble registrert det siste døgnet.

  Om lag 200.000 personer nordøst i Spania har også blitt pålagt nye restriksjoner etter at smittespredningen har tiltatt også der.

  Spania innførte strenge tiltak etter at landet ble hardt rammet av korona. Over 250.000 smittetilfeller har blitt registrert og 28.385 personer har mistet livet.

 • av Kyrre Kjellevold
  DEL

  Norske forskere undersøker om soling kan gi beskyttelse mot koronasmitte

  Norske forskere undersøker om soling kan ha effekt mot koronasmitte. – Det kan tyde på at vitamin D gir en del beskyttelse, sier sjefforsker.

  Over 140.000 nordmenn er med i den store koronastudien. Tre ganger har de svart på spørsmål om seg selv, livet og covid-19. I den siste runden er det flere spørsmål om soling, skriver NRK.

  – Vi lurer på om det er noe positivt knyttet til soling, og det hadde vært veldig fint dersom vi fant ut noe som var nyttig for samfunnet. Noe vi kunne brukt i arbeidet mot viruset, sier forsker og lege Arne Søraas, som leder studien ved Oslo universitetssykehus.

  Forskere flere steder i verden har spekulert på om vitamin D er spesielt bra nå i pandemiens tid. At det er noe spesielt med stoffet vi får når det ultrafiolette lyset fra solen treffer huden.

  – Data kan tyde på at vitamin D gir en del beskyttelse mot alvorlig covid-19, forteller Søraas.

  Det er relativt lite publisert forskning om vitamin D i forbindelse med smitten. Noen studier finner ingen sammenheng. Andre studier antyder at det kan være en meget klar kobling.

  En gruppe kinesiske forskere kom med en til nå upublisert studie i juni. Den konkluderer med at vitamin D reduserer virusmengden i infiserte celler fra mennesker.

  (©NTB)

 • av Kyrre Kjellevold
  DEL

  Rekordhøyt antall koronadøde på et døgn i Iran

  Her snakker en pasient med en lege på Shohadaye Tajrish-sykehuset i Teheran i midten av juni.
  Her snakker en pasient med en lege på Shohadaye Tajrish-sykehuset i Teheran i midten av juni. Foto: NTB scanpix

  Iran har registrert ytterligere 163 dødsfall knyttet til koronaviruset siste døgn. Det er det høyeste i løpet av 24 timer siden utbruddet startet.

  Lørdag oppga iranske myndigheter at 162 personer har dødd etter å ha blitt smittet av viruset. Søndag måtte ytterligere 163 personer legges til den dystre statistikken.

  Iran er det landet i Midtøsten som er hardest rammet av pandemien. I alt 11.408 personer er døde, mens nærmere 238.000 er registrert smittet.

  (©NTB)

 • av Aurora Berg
  DEL

  WHO hyller Sveriges koronakommisjon

  Verdens helseorganisasjon (WHO) er svært positiv til at Sverige har nedsatt en kommisjon for å granske håndteringen av koronautbruddet.

  – Sverige har gjort noe svært viktig ved å innlede en granskning for å forstå hvordan strategien har fungert. WHO setter virkelig pris på dette initiativet, som også andre land bør ta lærdom av, sier WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i et intervju med Svenska Dagbladet.

  Han sier også at den svenske regjeringen har gjort sitt beste i en situasjon der ingen land har vært sikre på hvordan man skulle håndtere pandemien.

  – Det finnes ingen universalløsning på hva som er riktig virushåndtering, påpeker han.

  Tedros sier også at de stadig dalende dødstallene i Sverige er «svært oppmuntrende».

  Koronakommisjonen ble nedsatt av regjeringen 30. juni. Den skal legge fram sin rapport i februar 2022.

  Over 5400 mennesker er døde etter å ha fått diagnosen covid-19 i Sverige.

 • av NTB
  DEL

  Eksperter kritiserer WHO for å ta for lett på luftbåren virussmitte

  Over 200 eksperter utfordrer WHOs offisielle syn på hvordan koronaviruset sprer seg. De mener luftbåren smitte er undervurdert.

  Verdens helseorganisasjon (WHO) og folkehelsemyndigheter i en rekke land fastholder at det først og fremst er to smitteveier vi skal bekymre oss for: inhalering av små dråper fra smittede personer like i nærheten, og berøring av infiserte flater for deretter å berøre øyne, nese eller munn.

  Men andre eksperter mener at WHOs veiledning ikke tar høyde for at det er kommet stadig sterkere bevis for at viruset kan bli hengende i luften i lang tid i form av partikler kalt aerosoler, og at det også kan bevege seg flere meter.

  De mener at dette også spiller en vesentlig rolle i spredningen av koronaviruset, og at det er derfor smitterisikoen øker i dårlig ventilerte rom, på busser og i andre innestengte områder – også når mennesker står minst 1,8 meter fra hverandre.

  – Vi er 100 prosent sikre på det, sier Lidia morawska, professor ved Queensland University of Technology i Brisbane i Australia.

  Ekspertene har skrevet et åpent brev til WHO der de anklager FN-organisasjonen for å ikke advare tilstrekkelig mot denne risikoen.

  I alt 239 forskere fra til sammen 32 land har signert brevet, som skal publiseres i et vitenskapelig tidsskrift neste uke.

 • av NTB
  DEL

  Ingen munnbind under 4. juli-feiring i Brasil

  Brasil er svært hardt rammet av koronapandemien.
  Brasil er svært hardt rammet av koronapandemien. Foto: NTB Scanpix

  Brasils president stilte uten munnbind da han lørdag feiret USAs nasjonaldag. Dagen før la han ned veto mot obligatorisk munnbind på private sammenkomster.

  Verken president Jair Bolsonaro eller noen av de andre festdeltakerne hadde på seg munnbind under feiringen i Brasils hovedstad Brasilia.

  Presidenten delte også bilder av seg selv og flere andre på sosiale medier. Blant dem var fire ministre, flere rådgivere og USAs ambassadør Todd Champman.

  Helseeksperter anbefaler sosial distanse og munnbind når dette ikke er mulig for å unngå koronasmitte.

  Fredag la Bolsonaro ned veto mot en ny lov som ville medført påbud om munnbind i kirker, på skoler, i butikker, fabrikker og private sammenkomster.

  Han har imidlertid gitt grønt lys for obligatorisk bruk av munnbind ute på gaten og på kollektivtransport.

  Brasil er svært hardt rammet av koronapandemien. Nærmere 65.000 mennesker var søndag registrert døde etter å ha blitt smittet av viruset, ifølge Worldometers. Kun i USA er det registrerte flere døde.

 • av Aurora Berg
  DEL

  Over 10.000 nye smittetilfeller i Sør-Afrika

  Det siste døgnet har over 10.00 mennesker fått påvist koronaviruset i Sør-Afrika.
  Det siste døgnet har over 10.00 mennesker fått påvist koronaviruset i Sør-Afrika. Foto: NTB Scanpix

  Sør-Afrika melder om 10.853 nye tilfeller av koronasmitte det siste døgnet, en ny daglig rekord for landet.

  Økningen lørdag bringer det samlede smittetallet opp i 187.977, melder helsemyndighetene i landet.

  Dødstallet stiger til 3026 etter at det ble meldt om 74 dødsfall som følge av koronaviruset.

  Helsemyndighetene har ventet en økning fordi landet gradvis har åpnet opp igjen etter at strenge restriksjoner ble innført 27. mars.

  Sør-Afrikas økonomi spås en nedgang på 7 prosent i år.

  – Vi prøver å finne en balanse mellom å redde liv og sørge for at folk har noe å leve av. Det er en delikat balanse, sa president Cyril Ramaphosa fredag.

 • av NTB
  DEL

  Texas og Florida med største daglige smitteøkning så langt

  Florida og Texas har den største daglige smitteøkningen så langt.
  Florida og Texas har den største daglige smitteøkningen så langt. Foto: NTB Scanpix

  Smittetallet stiger i flere amerikanske delstater. Texas og Florida registrerte lørdag den største økningen i nye smittetilfeller siden virusutbruddet startet.

  Helsemyndighetene oppfordret folk om å ta forholdsregler eller rett og slett bli hjemme da hele USA feiret uavhengighetsdagen 4. juli.

  I Florida, som rapporterte om 11.445 bekreftede tilfeller lørdag, er barer stengt i hele delstaten og flere attraksjoner og strender likeså.

  I Texas er 8258 bekreftet smittet det siste døgnet. Det er den største daglige økningen som er registrert. Antall sykehusinnleggelser øker også.

  På landsbasis ble det meldt om 54.904 nye smittede, viser oversikten til Worldometers. Den siste uken har det daglige smittetallet nådd stadig nye rekorder.

  Til sammen er 2.890.588 amerikanere smittet av covid-19-viruset og 132.064 har dødd av eller med viruset. Det siste døgnet ble det registrerte 616 nye dødsfall i landet som er det verst rammede i verden av pandemien.

  Helsemyndighetene i Texas opplyste lørdag at det samlede antallet smittede har nådd 191.790 personer. Det er registrert 33 nye dødsfall, og til sammen har 2608 dødd av eller med koronaviruset i delstaten.

  I Florida, den tredje mest folkerike delstaten i USA, er til sammen 190.052 smittet og 3703 døde.

 • av NTB
  DEL

  Engelske puber åpner igjen

  Prins William av Storbritannia var blant de første som fikk besøke en pub, og måtte selvfølgelig bruke håndsprit.
  Prins William av Storbritannia var blant de første som fikk besøke en pub, og måtte selvfølgelig bruke håndsprit. Foto: Aaron Chown, AP/NTB Scanpix

  For første gang siden slutten av mars er det mulig å gå på pub i England.

  Også restauranter, hoteller, campingplasser, kinoer, museer, biblioteker og frisører får nå ta imot kunder, men oppmerksomheten er først og fremst rettet mot pubene, som spiller en sentral rolle i britenes sosiale og kulturelle liv.

  Ifølge regjeringens retningslinjer skal det være minimal kontakt mellom ansatte og kunder, og det er kun tillatt med bordservering.

  Dessuten må alle kunder registreres med kontaktinformasjon slik at de kan kontaktes hvis det viser seg at det blir et smitteutbrudd knyttet til puben.

  Storbritannia er blant landene i verden som er hardest rammet av koronapandemien. Britene har registrert over 44.000 dødsfall knyttet til viruset, mens rundt 285.000 mennesker er registrert smittet.

 • av Kyrre Kjellevold
  DEL

  Flere boligblokker satt i karantene i Melbourne

  Koronasmitten sprer seg i Melbourne i Australia. Nå stenger myndighetene ni kommunale boligblokker. De 3.000 beboerne må holde seg inne i fem dager.

  Lørdag ble det rapportert inn 108 nye smittetilfeller i delstaten Victoria, der Melbourne ligger.

  Ifølge delstatsminister Daniel Andrews vil de 3.000 personene som bor i de kommunale boligblokkene, måtte tåle en «hard nedstenging», det vil si at ingen slipper inn og ingen slipper ut.

  Beboerne kommer til å få levert mat og medisiner, samt alkohol.

  – Det er mange, mange sårbare mennesker som bor i disse boligblokkene. Noen av dem vil komme hjem senere i dag, vel vitende om at de ikke vil kunne forlate hjemmene sine på fem dager, sier Andrews.

  Det skal utplasseres 500 politifolk per skift for å sikre at restriksjonene overholdes.

  En rekke beboere i boligblokkene har fått påvist koronasmitte, og nå vil myndighetene forsøke å spore opp alle som er smittet for å hindre at antall infeksjoner eksploderer, ifølge helsemyndighetene. Boligblokkene ligger i bydelene Flemington og North Melbourne.

  Innbyggere som bor i bydeler med til sammen tolv ulike postnumre i Melbourne omfattes nå av det myndighetene kaller «nivå 3» av koronarestriksjoner. Det innebærer at de bare kan gå ut i nødvendige ærend, hvis de trenger helsehjelp eller har viktige omsorgsoppgaver, samt hvis de skal på arbeid eller skole. Også trening er en gyldig grunn for å være ute.

  509 personer er for tiden syke med covid-19 i Victoria, 25 av dem er innlagt på sykehus.

 • av NTB
  DEL

  200.000 isoleres i Spania

  I Barcelona våger også eldre seg en tur til strandpromenaden, men alle har på seg munnbind.
  I Barcelona våger også eldre seg en tur til strandpromenaden, men alle har på seg munnbind. Foto: NTB scanpix

  Myndighetene nordøst i Spania har gitt ordre om at fylket ved byen Lleida i Catalonia skal stenges ned som følge av et smittehopp det siste døgnet

  Det siste døgnet er det registrert 60 nye smittetilfeller, noe som betyr at over 4.000 personer i fylket El Segrià har fått påvist smitte.

  Over 200.000 mennesker bor i området, og innbyggere må reise hjem til regionen innen klokken 16.00 lørdag ettermiddag for å slippe inn.

  Det er første gang det innføres begrensninger på folks bevegelsesfrihet i Spania siden unntakstilstanden i landet ble opphevet 21. juni.

  Smitteutbruddet er knyttet til jordbruksarbeidere i området.

  Over 28.000 mennesker er døde i Spania etter å ha fått påvist covid-19.

 • av NTB
  DEL

  Engelske puber åpner igjen

  Prins William besøkte puben The Rose and Crown i Snettisham fredag.
  Prins William besøkte puben The Rose and Crown i Snettisham fredag. Foto: NTB scanpix

  For første gang siden slutten av mars er det mulig å gå på pub i England. 

  Statsminister Boris Johnson har oppfordret britene til ikke å la seg rive med når pubene igjen åpner dørene lørdag. 

  Også restauranter, hoteller, campingplasser, kinoer, museer, biblioteker og frisører får nå ta imot kunder, men oppmerksomheten er først og fremst rettet mot pubene, som spiller en sentral rolle i britenes sosiale og kulturelle liv.

  – Vi forventer alle at det skal bli en historisk dag for bransjen, sier Clive Watson, grunnleggeren av pubkjeden City Pub Group, som består av i alt 47 puber i Sør-England og Wales.

 • av NTB
  DEL

  Flere bydeler i karantene i Melbourne

  Koronasmitten sprer seg i Melbourne i Australia. Nå stenger myndighetene ni kommunale boligblokker og tre forsteder.

  Lørdag ble det rapportert inn 108 nye smittetilfeller i delstaten Victoria, der Melbourne ligger.

  Ifølge delstatsminister Daniel Andrews vil de 3.000 personene som bor i de kommunale boligblokkene, måtte tåle en «hard nedstenging», det vil si at ingen slipper inn og ingen slipper ut.

  Beboerne kommer til å få levert mat og medisiner, samt sprit.

 • av NTB
  DEL

  Smitterekord i India

  En indisk kvinne selger munnbind i byen Hyderabad.
  En indisk kvinne selger munnbind i byen Hyderabad. Foto: NTB scanpix

  Nok en gang har India registrert ny rekord i antall smittetilfeller på et døgn. Ytterligere 22.771 personer har fått påvist koronaviruset siden fredag.

  Det viser statistikk som indiske helsemyndigheter la frem lørdag.

  I løpet av de siste 24 timene har ytterligere 442 mennesker dødd etter å ha blitt diagnostisert med covid-19. Til sammen 18.665 personer er dermed døde i forbindelse med koronautbruddet.

  Siden 1. juni har indiske myndigheter registrert nærmere 460.000 smittetilfeller. I samme periode har testingen blitt trappet kraftig opp.

  Siden koronautbruddet startet, er det registrert nær 650.000 smittetilfeller i India.

 • av NTB
  DEL

  Over 11 millioner koronasmittede i verden

  Mer enn 11 millioner mennesker har fått påvist smitte av koronaviruset siden utbruddet startet i desember.

  Oversikten til Worldometers viser at 11.177.321 mennesker nå er bekreftet smittet av koronaviruset.

  Antall døde har steget til 528.344.

  Den siste uken har det daglig blitt registrert over 160.000 nye smittetilfeller, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Flere artikler

 1. FHI-topp kaller svenskenes strategi «for farlig»

 2. Minst 30 pågrepet for brudd på ny sikkerhetslov

 3. Kina har vedtatt ny sikkerhetslov for Hongkong

 4. Seriedrapsmann tilstår flere drap i USA

 5. USAs høyesterett opphever lov mot abort i Louisiana

 1. Webview