Skyldspørsmålet ble avgjort fredag, og straffeutmålingen var ventet senere i løpet av dagen. Maria Aljokhina, Jekaterina Samutsevitsj og Nadezjda Tolokonnikova risikerer tre års fengsel etter tiltalen.

Gatene rundt rettsbygningen var avstengt, og hundrevis av journalister var møtt fram for å overvære dommen i saken som har vakt oppmerksomhet og protester over hele verden. Flere tilhengere av bandet som demonstrerte i Moskva, ble pågrepet.

De tre kvinnene har sittet fengslet siden de 21. februar tok seg inn i Kristi frelserkatedralen i sentrum av Moskva og spilte en rockelåt der de ba til jomfru Maria om å drive ut president Vladimir Putin.

Kledd i fargerike finlandshetter og neonfargede tights og korte skjørt sang og danset jentene i bandet på alteret inntil de ble dyttet bort av sikkerhetsvakter og nonner. De øvrige sju medlemmene av bandet er gått under jorda.

Ingen anger

Samme dag som dommen skulle falle, gjorde Tolokonnikova det klart i et intervju med avisa Novaja Gazeta at de ikke angrer på opptredenen i kirken.

— Vi er glad for at vi er blitt episentrum for en enorm politisk hendelse, sa hun og understreket at de ikke hadde tenkt å be president Vladimir Putin om benådning,

— Putin, tuller du? Så klart vi ikke skal. Han burde be oss og dere om å benådes selv, sa hun.

Putins motstandere ser på saken som ledd i en bredere offensiv mot protest- og demokratibevegelsen som vokste fram foran valgene tidligere i år. En rekke russiske kunstnere og intellektuelle har protestert mot at de ble fengslet.

Pussy Riot ble dannet i fjor som en reaksjon mot Putins beslutning om å bli valgt til president igjen etter fire år som statsminister.

— Fengslingen av oss er et klart og tydelig tegn på at hele landets frihet er i ferd med å fjernes, sa Tolokonnikova i et brev som hennes advokat Mark Fegin har lagt ut på internett.

Internasjonale protester

I resten av verden skaper saken bekymring for ytringsfriheten i Russland, og i en lang rekke byer fra Sydney til Oslo er det blitt arrangert protester og demonstrasjoner til støtte for Pussy Riot.

Popstjerner som Madonna og Paul McCartney har engasjert seg i saken, og i Oslo aksjonerer Amnesty-aktivister utenfor den russiske ambassaden.

Den kanskje mest spektakulære protesten fant sted i Kiev i Ukraina, der et toppløst medlem av feministgruppa Femen sagde ned et stort kors med en Kristus-figur med motorsag. Hun hadde ordene «Free Riot» skrevet over brystet.

I Bulgaria ble fargerike finlandshetter slik som Pussy Riot bruker, dandert over hodene på bronsestatuene til et sovjetisk krigsmonument.

Forulempet

De fleste russere føler seg imidlertid sterkt emosjonelt forulempet av bandets provoserende kirkeopptreden.

Ikke minst de mest religiøse i den ortodokse kirken er rasende på bandet og ser på protesten som grovt blasfemi.

En meningsmåling gjort av Levada-gruppen fredag, viser at bare 6 prosent har sympati for jentene, mens 51 prosent enten føler irritasjon eller harme.

— Jentene gikk for langt, men de burde bøtelegges og så løslates, sier Aleksej, en 30 år gammel ingeniør.

Valentina Ivanova, en 60 år gammel lege, kan ikke skjule sitt raseri mot kvinnene:

— De viste mangel på respekt for alt og særlig for troende. Gi dem tre år i fengsel. De trenger en lærepenge, sier hun.

Putin selv har sagt at det de gjorde, ikke var bra, men i et forsøk på å framstå som liberal har han også sagt at de ikke bør straffes for strengt.(©NTB)