Nichols står bak en rekke storfilmer som «Hvem er redd for Virginia Woolf?», «Manndomsprøven», «Catch 22», «Silkwood», «The Birdcage» og «Charlie Wilson's War» fra 2007 som var den siste spillefilmen han regisserte.

Hans teateroppsetninger inkluderte klassikere som «En handelsreisendes død» og «Onkel Vanja».

Han døde av hjertestans onsdag kveld.

Nichols var gift med Diane Sawyer, tidligere TV-anker for fjernsynskanalen ABCs «World News Tonight», melder ABC News. Sawyer var hans fjerde kone. De møttes på en flyplass i Paris mens de ventet på et Concorde-fly.

Nichols etterlater seg også tre barn fra tidligere ekteskap.

— Ekte visjonær

— Han var en ekte visjonær, og vant de høyeste utmerkelser innen kunsten for sitt arbeid som regissør, manusforfatter, produsent og komiker. Han var en av de svært få som har vunnet en EGOT - en Emmy, en Grammy, en Oscar og Tony i sin levetid, sa ABC-direktør James Goldston i en uttalelse i forbindelse med hans død.

Nichols vant teaterprisen Tony hele ni ganger og vant Oscar for «Manndomsprøven», som skjøt Dustin Hoffman opp i stjerneklassen og ga Simon & Garfunkel en av deres største sangsuksesser, «Mrs. Robinson».

Han vant en Emmy i 2003 for «Angels in America», en mini-TV-serie om aidsepidemien med Al Pacino i en av hovedrollene.

Få regissør har beveget seg med en så stor letthet mellom teaterscenen på Broadway og filmstudioene i Hollywood som Nichols.

Karrieren begynte å blomstre da han inngikk i et komikerpartnerskap med Elaine May mot slutten av 1950-tallet.

Født i Berlin

Nichols ble født Michael Igor Peschkowsky i Berlin i 1931. Familien kom til Tyskland fra Russland, men rømte fra nazistene til USA da han var sju år gammel.

Sjuåringen vokste opp i New York, men fant seg ikke til rette på grunn av sin haltende engelsk og sitt spesielle utseende - en reaksjon på en kikhostevaksine førte til varig håravfall.

Som student ved University of Chicago slet han med depresjon, men fant likesinnede venner som May.