Politiet gjennomførte et 15 timer langt avhør av Sarkozy tirsdag, og natt til onsdag kom kunngjøringen om at det blir iverksatt en formell etterforskning av ekspresidenten.

Bakgrunnen er mistanke om at han har forsøkt å påvirke etterforskningen av en korrupsjonssak. Sarkozy avviser at han har gjort noe ulovlig.

Etterforskerne forsøker å finne ut om Sarkozy, som var president fra 2007 til 2012, ved hjelp av sin advokat forsøkte å påvirke etterforskningen av en sak som potensielt kunne ført til at Sarkozy havnet i fengsel. De mistenker at Sarkozy forsøkte å få tak i opplysninger fra en av dommerne.

Alvorlige anklager

Det er også mistanke om at han ble tipset om at mobilen hans ble avlyttet i forbindelse med etterforskningen av hvorvidt valgkampen hans i 2007 ble finansiert med store beløp fra Libyas daværende diktator Muammar Gaddafi og Frankrikes rikeste kvinne, L'Oreal-arvingen Liliane Bettencourt.

Saken ble henlagt i oktober i fjor, men den nye omdreiningen kan få store konsekvenser for den 59-årige ekspresidentens håp om et politisk comeback under neste presidentvalg i 2017.

Talsmannen til den sosialistiske regjeringen sier i en pressemelding at Sarkozy «er underlagt loven som alle andre».

— Rettsvesenet fungerer

— Justismyndighetene er i gang med etterforskningen og vil følge saken til bunns, sier Stephane Le Foll.

Korrupsjonsekspert og politiker for De grønne i Frankrike, Eva Joly, mener pågripelsen av den tidligere presidenten er et bevis på at det franske rettsvesenet fungerer som det skal.

— Nicolas Sarkozy er en vanlig mann og har ingen spesiell beskyttelse. Derfor avhøres han i saken der han er mistenkt for å ha prøvd å påvirke høyesterettsdommere via sin advokat. Han skal ha prøvd å annullere bevismateriale som var konfiskert. Dette er alvorlig, sier hun til TV 2.