Amerikanske raketter mot Libya

Amerikanske marinefartøy har skutt krysserraketter mot mål i Libya, melder TV-kanalen CNN.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

En amerikansk tjenestemann sier den internasjonale koalisjonen vil ramme det libyske luftforsvaret, særlig rundt hovedstaden Tripoli og byen Misrata like ved.

Det er USA som foreløpig har kommandoen over de internasjonale styrkene som angriper Libya, ifølge tjenestemannen. Han sier koalisjonen har rundt 25 skip og ubåter i Middelhavet, og noen av dem befinner seg nær den libyske kysten.

Det er tidligere meldt at tre amerikanske ubåter og to marinefartøy skal delta i operasjonen. Men tjenestemannen sier landet også vil stille med fly og soldater.

Målet er å stanse Gaddafis angrep på libyere og minske hans mulighet til å motsette seg flyforbudssonen.

Storbritannias statsminister David Cameron opplyste lørdag kveld at britiske kampfly også er i aksjon i Libya.

Franske jagerfly fløy over Benghazi tidligere på dagen lørdag, og markerte starten på den FN-støttede internasjonale militæraksjonen mot Libyas diktator Muammar Gaddafi.

Det første angrepet skjedde klokken 17.45 norsk tid, ifølge en talsperson i det franske utenriksdepartementet. Franske fly bombet og ødela flere stridsvogner og pansrede kjøretøy i angrepet, som ifølge Al Jazeera skjedde sørvest for Benghazi.

20 fly er foreløpig satt inn i operasjonen, og de franske flyene får trolig snart følge av britiske fly.

Militæraksjonen, som blant annet er støttet av Storbritannia, USA, Canada og arabiske land, er en oppfølging av resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd. Den åpner for bruk av «alle nødvendige midler» for å beskytte sivile libyere mot vold og innfører en flyforbudssone over Libya.

— Gaddafi kan oppnå våpenhvile så snart han stanser volden, sa den franske presidenten etter lørdagens toppmøte i Paris, hvor militæraksjonen fikk bred støtte.

Norske jagerfly

Norge sender om få dager seks F16-fly til baser i og rundt Middelhavet for å kunne bidra til håndhevingen av flyforbudssonen i Libya, opplyser statsminister Jens Stoltenberg.

— Det kan bli aktuelt for fly å angripe mål på bakken for å beskytte sivilbefolkningen, sier Stoltenberg til NTB i Paris.

Norske fly vil kunne delta i alle typer oppdrag, både håndheving av flyforbudssonen og bombing av militære mål på bakken, ifølge Stoltenberg.

— Vi hadde en bred enighet og vårt mål er klart. Folket i Libya må forsvares og siden volden mot sivile ikke opphører umiddelbart, er vår koalisjon forberedt på å handle raskt, sier USAs president Barack Obama om militærintervensjonen.

Artikkelen fortsetter etter videoen...

Flyktninger

Rundt opprørsbastionen Benghazi foregikk det harde kamper med luftangrep, skudd fra stridsvogner og rakettangrep lørdag, melder nyhetsbyråene Reuters og AFP.

Benghazis innbyggere satte desperat opp provisoriske sperringer ved hjelp av møbler, benker og veiskilt langs byens hovedveier. Hver barrikade var bemannet med seks opprørere, men bare omkring halvparten av dem var bevæpnet, melder Reuters.

Flere hundre biler fylt av flyktninger kjørte ut av Benghazi og mot den egyptiske grensen etter at byen ble utsatt for bombeangrep natt til lørdag. En familie bestående av 13 kvinner, blant dem en bestemor og flere små barn, tok en pause ved et hotell på veien.

— Jeg er her fordi da bombingen startet i natt kastet barna mine opp av frykt, sier en av kvinnene til AFP.

Jagerfly skutt ned

Et av opprørernes jagerfly ble skutt ned over Benghazi lørdag morgen, et angrep Gaddafis styrker fikk skylden for. En opposisjonsaktivist sier imidlertid at opprørerne selv skjøt ned sitt eget jagerfly ved et uhell.

Innbyggere i den beleirede byen Misrata nær hovedstaden Tripoli vest i Libya opplyser at regjeringsstyrker igjen angrep dem med granater lørdag. Etter tre dager uten vannforsyning står byens befolkning overfor en humanitær krise, meldes det.

— Jeg sier det deg, vi er redde og vi er alene, sier en innbygger som kaller seg Saadoun på telefon fra Misrata.

Angrep i Misrata

Storbritannias statsminister David Cameron sier målet med intervensjonen er å unngå flere sivile dødsfall i Libya.

— Oberst Gaddafi har fått dette til å skje. Han har løyet til verdenssamfunnet. Han lovet en våpenhvile og han har brutt denne våpenhvilen, sa Cameron.

Ifølge Stoltenberg er situasjonen så dramatisk i Libya at det haster med å sette i gang militærtiltak for å hindre flere tap av sivile liv.

— Nå er det tid for å handle. Gaddafi har hatt mange muligheter til å respektere FNs vedtak om en våpenhvile, han har ikke fulgt opp vedtakene. Derfor er det nå tid for å iverksette militæraksjoner, sier Stoltenberg

Norge skal ta sitt ansvar. Flyene kan være på plass i løpet av få dager.

Statsminister Jens Stoltenberg

BTs leder lørdag: Et angrep på Libya

Publisert:
F16-fly fra 338-skvadronen på Ørlandet flystasjon kan snart havne i luftrommet over Libya. FOTO DAN ÅGREN, ADRESSEAVISEN