Asteroiden er en steinblokk som måler 45 meter i diameter og veier omtrent 130.000 tonn. Den holder en fart på 100.000 kilometer i timen, og det ville bli en katastrofe av bokstavelig talt astronomiske dimensjoner, dersom den traff oss.

Det gjør den imidlertid ikke, selv om 2012 DA14 — som asteroiden heter - fredag kveld norsk tid ifølge den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA passerer jorden i en avstand av godt og vel 27.000 kilometer. Så denne gangen går det bra.

Treffer

Men det er det langt fra sikkert at det alltid vil gjøre når slike himmellegemer nærmer seg, sier asteroidejeger og tidligere astronaut Ed Lu ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

— Asteroider treffer jo jorden hele tiden, påpeker han.

Men som regel er det snakk om så små steinbiter at de brenner opp i atmosfæren, eller ikke gjør noen skade når de treffer vår planet. Likevel har det skjedd før at større asteroider har rammet planeten vår, med katastrofale følger.

I 1908 eksploderte en asteroide over Tunguska-området øst i Russland og utslettet alt liv i et område med omtrent samme utstrekning som storbyen San Francisco. Eksplosjonen hadde en sprengkraft rundt 1000 ganger så stor som atombomben over Hiroshima i Japan i 1945. ## Risiko

— Det er 50 prosents risiko for at en ny eksplosjon i samme størrelsesorden vil ramme jorden i løpet av levetiden til mennesker som nå er middelaldrende, spår Ed Lu. Han vil ikke skape panikk, men anbefaler heller ikke at man lener seg tilbake og tar det hele med ro.

— Hvis man spiller rulett hele dagen, ender man før eller senere på feltet null, sier Lu. Han har gjort det til en livsgjerning å kartlegge asteroidene som truer jorden, og håper på den måten å bidra til å avverge en katastrofe.

Astronomer sier ifølge nyhetsbyrået DPA at asteroider kan ha en diameter på mellom noen få meter og 1000 kilometer. Tallet på asteroider anslås til rundt 100.000, og de fleste kretser rundt sola i baner som passerer mellom planetene Mars og Jupiter.