Den amerikanske presidenten sier til Public Broadcasting Service at han ikke tror på at de syriske opprørerne har kjemiske våpen som kan ha blitt brukt i så stor skala.

Men presidenten sier samtidig det ikke vil være noen hjelp om USA blir deltakende i Syrias borgerkrig. USA kan velge en reaksjon som ikke tvinger landet inn i en lang konflikt og en repetisjon av krigene i Irak og Afghanistan, ifølge presidenten.

Bruken av kjemiske våpen i Syria påvirker USAs nasjonale interesser, mener Obama, som i TV-intervjuet sier han vil hindre en situasjon der kjemiske våpen kan bli rettet mot USA.

— Ganske sterkt signal

Obama sier målet med et «begrenset og målrettet» militært angrep vil være å avskrekke regimet fra å gjennomføre nye kjemiske angrep.

Etter et militært angrep vil det syriske regimet ha «fått et ganske strekt signal om ikke å gjenta dette», sier presidenten.

Men folkevalgte i både USA og Storbritannia kan stikke kjepper i hjulene for et angrep allerede før helga. Republikanske ledere ber Obama personlig komme til Kongressen for å redegjøre for sine Syria-planer til de folkevalgte og det amerikanske folk.

Juridisk grunnlag

I et brev til den amerikanske presidenten skriver Republikanernes leder i Representantens hus, John Boehner, at Obama må redegjøre for det juridiske grunnlaget for et militært angrep på Syria, og «den ønskede effekten» av angrepet.

Mange medlemmer av Kongressen har vært skeptiske til at USA skal straffe Syria ved et bombeangrep.

Og i det britiske Parlamentet skal representantene torsdag stemme over et britisk svar på det antatte kjemiske angrepet i Syria. Men ethvert britisk militært bidrag vil kreve en andre avstemning. Det kan tyde på at et angrep mot Assad-regimet ikke vil finne sted før helgen.

Avstemning neste uke

Etter et økende press fra folkevalgte som er bekymret for at Storbritannia haster inn i en krig, sa regjeringen at et britisk angrep ikke vil finne sted før våpeninspektørene i Damaskus har konkludert. Representantene fra Labour truet med å stemme nei torsdag dersom det ikke ble en ny avstemning, som nå ikke er ventet å finne sted før neste uke.

Beslutningen blir av mange tolket som et nederlag for statsminister David Cameron. «Cameron rystet av parlamentsrepresentantenes mytteri om luftangrep mot Syria», heter det på forsiden av Daily Mail torsdag