Kim-Jong-un er den yngste av Kim Jong-ils tre sønner, og farens foretrukne etterfølger. Hans mor var Ko Yong-hui, Kim Jong-ils tredje kone og den han angivelig likte best, ifølge BBC. Hun døde i 2004.

Lite er kjent om Kim Jong-un, blant annet er ikke fødselsdatoen hans offentlig kjent. Men han er trolig født i slutten av 1983 eller begynnelsen av 1984, og er dermed cirka 28 år gammel.

På kostskole i Sveits

Det man imidlertid vet er at han gikk noen år på kostskole i Sveits, riktignok under falsk identitet. Han ble godt passet på av den nordkoreanske ambassaden, som forsøkte å skjerme ham så mye som mulig fra vestlig påvirkning. Hver dag etter skoletid ble han fraktet tilbake til ambassaden der han bodde og spiste alle måltider.

Selv om han ble framstilt som sønn av en sørkoreaner, fortalte han til en av klassekameratene sine at han var sønn av Nord-Koreas leder. Vennen har senere fortalt at han ikke trodde på det Kim sa, men at han fikk seg en stor overraskelse da han fant ut at det var sant.

Oppholdet i Sveits gjorde Kim Jong-un også språkmektig, og han snakker angivelig både engelsk, tysk og fransk. Han skal også være en stor fan av amerikansk basketball.

Dynasti

Fram til for et par år siden var få som visste noe særlig om Kim Jong-un. Men i 2008 fikk Kim senior slag, og han ble nødt til å tenke på hvem som skulle føre dynastiet videre.

I 2009 begynte de første ryktene å svirre om at faren hadde utpekt Kim Jong-un som sin etterfølger etter at de to eldre sønnene var falt i unåde. Den ene angivelig for å være «for lite mandig» og den andre etter å ha blitt pågrepet med falskt pass i Japan.

I september 2010 ble Kim Jong-un plutselig utnevnt til firestjernes general, og han fikk også overført flere viktige militære og politiske verv. Det var også først da at de første bildene av ham som voksen mann ble publisert, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nye fotografier

Bildene viser en lubben ung mann iført en mørkeblå maodress ved siden av en rekke høytstående medlemmer av Nord-Koreas kommunistparti.

Om Kim i framtiden vil lede Nord-Korea til mer åpenhet og knytte forbindelser med omverdenen, eller om han vil føre sin far og farfars lukkede linje videre, kan bare tiden vise. Men de fleste observatører frykter fortsatt et strengt og lukket diktatur.