— Vi er et samarbeidsparti som har samarbeidet over blokkgrensene opp gjennom tidene for å gjennomføre store reformer i Sverige. Det kommer vi til å fortsette å gjøre på ulike måter, sier Socialdemokraternas mektige partisekretær Carin Jämtin til NTB og en gruppe journalister.

— Vi har historisk samarbeidet både med Folkpartiet, Centern og Vänsterpartiet. Det kommer vi til å fortsette med, la hun til på sossarnas valgvake i Stockholm søndag kveld.

Erkjente nederlaget

Prognosene til SVT, basert på delvise valgresultat, viser at den rødgrønne opposisjonen, Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, får støtte fra 43,7 prosent av velgerne. Det vil gi dem 160 av de 349 mandatene i Riksdagen. Statsminister Fredrik Reinfeldts borgerlige allianse får 39,1 prosents oppslutning og 142 mandater, ifølge denne prognosen.

Moderaternas partisekretær Kent Persson erkjente søndag kveld nederlaget.

— Vårt mål var å bli gjenvalgt, og det lyktes vi ikke med, innrømmet han.

SD kraftig fram

Både Centerpartiet og Folkpartiet, som Socialdemokraterna nå vil samarbeide med, er med i Reinfeldts allianse.

Samtidig gjør innvandringskritiske Sverigedemokraterna et brakvalg og får 47 mandater, ifølge prognosen. Partiet, som i dag har 20 mandater, får hele 13,1 prosents oppslutning.

Feministiskt initiativ (FI) så ifølge valgdagsmålingene ut til å komme inn i Riksdagen, men prognosene viser at partiet er under sperregrensen.

- Interessant

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener tallene tyder på regjeringsskifte i Sverige.

— Hvis tallene holder seg, har de rødgrønne partiene gått fram, og det ligger an til interessante regjeringsforhandlinger, sier han til NTB på valgvaken Arbeiderpartiet arrangerte i Oslo sentrum søndag kveld.

Det er en stor risiko for at det blir veldig vanskelig å regjere, påpeker svenske LOs toppsjef Karl-Petter Thorwaldsson. Han mener det beste for Sverige ville være om Socialdemokraterna får med seg Centerpartiet eller Folkpartiet.

— Vi har høy arbeidsledighet og store sosiale problemer som må løses. Vi må kunne fatte beslutninger de kommende årene også, sier han.

På valgvaken til Moderaterna var det skuffelse som preget forsamlingen.

— Vi har gått mye tilbake. Vi har siktet mot et bedre resultat for Moderaterna og alliansen, sa partisekretær Ken Persson til TT.

SD på vippen

Sverigedemokraternas (SD) store framgang uroer mange. Ingen av de andre partiene i Riksdagen har til nå villet samarbeide med innvandringskritikerne, og det er lite som tyder på at det vil endre seg.

— For oss er det viktig å beholde vippeposisjonen og slik ser det ut til å bli, sier partisekretær Björn Söder på en valgvake der enkelte journalister var blitt utestengt.

Partiet valgte nemlig å trekke tilbake akkrediteringen til avisen Expressen, som har avslørt flere SD-politikeres anonyme hatytringer på nett.

Partiet ligger an til å bli det tredje største i Riksdagen. Ifølge tradisjonen skal partiet dermed ha den ene visepresidenten i nasjonalforsamlingen, skriver TT. (©NTB)