Mugabes utfordrer Morgan Tsvangirai fikk 33,9 prosent av stemmene, ifølge de offisielle tallene. Mugabe (89) har sittet ved makten i landet i 33 år og skal altså nå få fem nye år i presidentstolen.

Hans parti ZANU-PF har dessuten fått over to tredelers flertall i nasjonalforsamlingen, ifølge de offisielle resultatene som ble lagt fram lørdag. Partiet fikk 150 av de 210 setene.

— Fusk

Morgan Tsvangirai avviser valget som fusk og varsler at han vil forfølge saken i retten. På en pressekonferanse lørdag sa en oppbrakt statsminister at det var hans parti MDC som var den rettmessige vinneren av valget.

— Jeg trodde dette valget skulle løse den politiske krisen. Det har det ikke gjort, det har kastet landet tilbake til der det var, sa Tsvangirai.

Samme dag ble det også kjent at ett av de ni medlemmene i kommisjonen har trukket seg fordi han mener valget ikke kan sies å være rettferdig.

— Jeg hadde et visst håp om at hele prosessens integritet kunne reddes. Men det skjedde ikke, og dermed besluttet jeg å gå av, skriver Mkhululi Nyathi i et brev som nyhetsbyrået AFP har sett. Brevet er sendt både til Mugabe og Tsvangirai.

EU-kritikk

EU slutter seg til kritikken av valget.

— EU er bekymret for påståtte uregelmessigheter og rapporter om mangelfull deltakelse, så vel som svakhetene ved valgprosessen og mangelen på gjennomsiktighet. EU vil følge utviklingen og samarbeide tett med internasjonale sine partnere i ukene som kommer, sa utenrikssjef Catherine Ashton lørdag.

Verken EU eller andre vestlige land fikk sende observatører til Zimbabwe, men valget har vært fulgt av afrikanske organisasjoner.

Observatører fra Den afrikanske union (AU) har erklært at valget var fritt og rettferdig, mens utsendinger fra Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) ikke har konkludert like tydelig.

En zimbabwisk organisasjon, ZESN, har hevdet at mange velgere i byene ble avvist i valglokalet. Tsvangirai henter mye av sin støtte i byene. Samtidig har det blitt meldt at to millioner mennesker som ikke lenger lever, var listet i valgmanntallet (©NTB)