Skandalen sprakk alt i 2005 da prins William ba britisk politi om å etterforske landets største avis, søndagsavisen News of the World, for mulig telefonavlytting.

To år senere ble avisens hoffredaktør Clive Goodman dømt til fire måneders fengsel for avlytting av kongeliges telefonsvarere, men det kom også fram at en rekke andre kjente personers telefoner var blitt avlyttet.

Nekter kjennskap

News of the Worlds sjefredaktør Andy Coulson trakk seg, men nektet kjennskap til avlyttingen. Coulson ble deretter pressesjef for statsminister David Cameron.

Etter at en av journalistene i News of the World sto fram og hevdet at det var den daværende sjefredaktøren personlig som hadde bedt ham om å ta i bruk telefonavlytting, måtte Coulson trekke seg som pressesjef for Cameron.

Kroken på døra

Britisk politi innledet ny etterforskning, og i juli 2011 var det kroken på døra for News of the World som ble nedlagt etter 168 års drift. Avisens tidligere redaktør Rebekah Brooks måtte forlate sin stilling som sjef for mediekonsernet News International.

Coulson og Brooks ble samtidig tiltalt, sammen med seks andre. Blant dem er Brooks ektemann Charlie Brooks og den tidligere sikkerhetssjefen i News International-konsernet, Mark Hanna, som begge anklages for å ha forsøkt å forhindre at sannheten kom for en dag.

Uheldig samrøre

Etter hvert som rettssaken skrider fram, kan det komme fram nye opplysninger om det uheldige samrøret mellom britisk presse, landets politikere, tjenestemenn og politiet.

Saken er heller ikke heldig for Cameron, som er en nær venn av Brooks og som ansatte Coulson som pressesjef. Det er satt av fire måneder til rettssaken.