Nasjonalkoalisjonen, som gruppen kaller seg, innledet torsdag en tre dager lang konferanse i den tyrkiske storbyen Istanbul. På dagsordenen sto opptak av 25 nye medlemmer og opprettelsen av en syrisk «skyggeregjering», et tiltak som ble varslet for flere måneder siden.

Nasjonalkoalisjonen skal også velge ny leder på møtet i Istanbul, hvor deltakerne drøfter hvem som skal etterfølge Ahmed Moaz al-Khatib. Han trakk seg tidligere i år.

Forhandlinger?

Men den viktigste saken er spørsmålet om Nasjonalkoalisjonen skal forhandle med president Bashar al-Assad og hans regime i Damaskus for å få slutt på den blodige krigen. USA og Russland går begge inn for slike forhandlinger.

Enkelte medlemmer av opposisjonen viser åpen skepsis til det amerikansk-russiske forslaget om en fredskonferanse med navnet Genève 2. Nasjonalkoalisjonens talsmann Khaled al-Saleh mener forslaget må utdypes.

— Vi har ikke noe klart bilde av Genève 2. Vi har ingen deltakerliste, vi vet ikke hvilke land som vil bli representert. Vi kjenner ikke til noen dagsorden. Vi vet ikke hva som vil bli foreslått, eller hva den endelige målsettingen er, sier Saleh.

Vestlig møte

Istanbul-møtet ble innledet etter at vestlige politikere som støtter opprøret mot Assad, onsdag samlet seg i Jordan for å styrke innsatsen for en fredsløsning. Blant deltakerne på dette møtet var USAs utenriksminister John Kerry og hans britiske kollega William Hague.

Kerry advarte Assad mot å tro at hjelp fra Iran eller den islamistiske militsen Hizbollah kan redde ham. Han fordømte Hizbollahs deltakelse i konflikten i Syria og fastslo at gruppen har flere tusen krigere på bakken der.

Assads regjeringsstyrker har gått til voldsomt angrep mot Qusair, en by nær grensen mot Libanon som regnes som en av opposisjonens høyborger. Angrepet tas som tegn på at den syriske presidenten ikke har noen planer om å oppgi kampen for å beholde makten.