Rousseff fikk 41,6 prosent av stemmene, mens Neves fikk 33,6 prosent, viser resultatene etter at over 99 prosent av stemmene er talt opp.

Miljøforkjemperen Marina Silva fikk 21 prosent av stemmene, opplyser den statlige valgkommisjonen.

Som ventet

— Kampen fortsetter og vi skal vinne, lovet Rousseff da resultatet var klart.

Meningsmålingene spådde nesten dødt løp mellom miljøaktivisten Marina Silva og sosialdemokraten Aecio Neves, men tok feil.

— Det er en ære for meg å representere håpet om endring, sa Neves da resultatet var klart. Samtidig kom han med en følelsesladd bønn til Silvas tilhengere om støtte i andre valgomgang.

Silva lover ingenting, men opplyser at hennes koalisjon i løpet av få dager skal ta stilling til hvem av kandidatene, om noen, de skal stille seg bak.

Høyreorientert

Neves, som regnes som den mest høyreorienterte av de tre favorittene, gjorde et mye bedre valg enn noen hadde trodd for få uker siden.

For Silva, som i begynnelsen av september lå best an av alle på meningsmålingene, ble valget en stor skuffelse.

— Både Rousseff og Neves har gått løs på Silva og kalt henne ubesluttsom. Men nå har Neves kommet med en uttalelse der han skryter av henne, i håp om å overta velgerne hennes i den andre valgomgangen, konstaterer brasilianeren Leo Doria som er bosatt i Norge.

Solhjell håpet på Silva

SVs utenrikspolitiske talsmann Bård Vegar Solhjell fulgte det brasilianske valget tett og håpet på Silva. Rousseff beskriver han som en tøff politiker.

— Hun er en dyktig politiker med god støtte i folket. Den nåværende regjeringen har gjort mye bra for bevaringen av regnskog, men det er ingen tvil om at hun har vært under sterkt press fra næringslivet de siste årene, sier SV-politikeren, som mener at valget i Brasil er svært viktig.

— Det er blant de fem viktigste valgene i verden. Det er en av verdens største økonomier, en ledende nasjon i Latin-Amerika og sentralt for at vi skal bevare regnskogen, sier han.

Arbeiderklassen mot næringslivet

Valgkampen har i hovedsak dreid seg om to temaer - økonomi og miljø. Mange brasilianere er misfornøyde med at den økonomiske veksten er lav og inflasjonen høy.

Dilma Rousseff og Arbeidernes parti (PT) har stor støtte i arbeiderklassen, takket være en rekke velferdsordninger innført under forgjengeren Lula.

Men næringslivet er ikke like fornøyde og har i stor grad sluttet opp om sosialdemokraten Aecio Neves. Andre valgomgang er 26. oktober. (©NTB)