Viftende med flagg og plakater med islamistiske slagord samlet minst to hundre tusen mennesker seg i hovedstaden Kairo for å vise at de stiller seg bak de kontroversielle forordningene Mursi kom med i forrige uke.

Demonstrasjonstogene startet fra forskjellige moskeer i byen og endte på al-Nahda-plassen for universitetet.

Islamistene møtte også mannsterke fram i andre store byer i Egypt, som Alexandria i nord og Assyut i sør.

— Vil ha Guds lov

Mursi-tilhengere fra mange steder i landet ble busset inn til hovedstaden for å vise styrke, dagen etter at liberale og sekulære krefter arrangerte en stordemonstrasjon mot presidenten på Tahrirplassen.

— Folket vil ha innført Guds lov, var blant slagordene som runget i gatene nær Universitetet i Kairo.

På et banner sto det skrevet «Mursi: Egypts valgte president». Mohamed Mursi ble Egypts første demokratisk valgte president i juni.

— Vi er tilhengere av demokrati. Denne mannen ble stemt fram av folket i frie og rettferdige valg, sier Mohammed Fayed, en 37 år gammel kunststudent.

— Den sekulære opposisjonen sa også at de støttet demokratiet, men nå fordømmer de det, fordi Mursi kom til makten via stemmeurnene, og det liker de ikke, legger han til.

Forretningsmannen Ihab Fuad støtter også Mursi, men er ikke medlem av Det muslimske brorskap, bevegelsen presidenten har sin bakgrunn fra.

— Jeg er for Mursi. Flertallet av egypterne støtter islamistene. Det er et faktum, slår han fast.

Omstridte grep

Situasjonen har vært spent i Egypt siden Mursi torsdag i forrige uke erklærte at ingen domstol kan overprøve avgjørelsene hans. I tillegg fredet han den grunnlovsgivende forsamlingen fra å bli oppløst av grunnlovsdomstolen, i tillegg til å avsette riksadvokaten.

Analytikere har påpekt at presidenten trolig gikk til såpass drastiske skritt for å hindre at rettsvesenet, der det fortsatt sitter en rekke tilhengere av Hosni Mubaraks gamle regime, skal hindre reformer ved å oppløse den grunnlovgivende forsamlingen.

— Denne revolusjonen skal ikke bli stanset av Mubaraks dommere, ropte legestudenten Islam al-Baghdadi lørdag.

Dekretene har imidlertid ført Mursi på kollisjonskurs med nær sagt alle sekulære og liberale krefter i Egypt. Opposisjonen har arrangert demonstrasjoner hele denne uken i protest mot Mursi og nekter å gå i dialog med ham før dekretene er trukket tilbake. .

Mot folkeavstemning

Grunnlovsforsamlingen er dominert av representanter fra Det muslimske brorskap og andre islamister etter at liberale og sekulære medlemmer har trukket seg i protest.

Fredag vedtok forsamlingen et utkast til ny grunnlov etter en maratonøkt. Det er ventet at Mursi vil utlyse en folkeavstemning om grunnlovsutkastet enten lørdag eller søndag. Folkeavstemningen vil da holdes om rundt to uker.

— Vi kommer til å overlevere utkastet til presidenten i kveld, sier Mohamed al-Beltagy, en lederskikkelse i Det muslimske brorskap og medlem av grunnlovsforsamlingen.

Mursi var tidligere et fremtredende medlem av Brorskapet inntil han ble valgt til president i juni. Han meldte seg da symbolsk ut av både Brorskapet og dets politiske fløy, Frihets- og rettferdighetspartiet (FJP), for «å være en president for alle egyptere», som han selv sa.

Tidligere denne uken er det blitt holdt en rekke demonstrasjoner mot Mursi og grunnlovsforsamlingen, og flere hundre personer er blitt skadd i sammenstøt med politiet.