— Det svartnet for ham, sier en amerikansk tjenestemann ifølge avisa The New York Times.

Kilden forteller ifølge avisen at soldaten slet med problemer i ekteskapet. Han var samtidig på sitt fjerde utenlandsopphold og led av stress, og i timene før massakren drakk han alkohol i strid med regelverket i kampsoner.

— Når alt kommer ut, vil det være en kombinasjon av stress, alkohol og problemer hjemme. Han bare klikket, sier kilden.

Kilden uttaler seg ifølge The New York Times anonymt fordi det fortsatt ikke er tatt ut tiltale mot soldaten.

Kjent forsvarer

Det vil trolig gå flere uker før det blir tatt ut tiltale i saken, sier soldatens forsvarer John Henry Browne. Advokaten sier at soldaten selv valgte ham som forsvarer, og at de allerede har snakket sammen om saken.

— Han er herfra, og han vet hvem jeg er, sier Browne, som har sitt kontor i Seattle i delstaten Washington.

Browne er en kjent advokat i USA. Han har spesialisert seg på alvorlige forbrytelser og har vært forsvarer for blant andre seriedrapsmannen Ted Bundy.

USAs forsvarsdepartement har hittil holdt den siktede soldatens navn hemmelig. Navnet vil først bli offentliggjort når tiltalebeslutningen blir forkynt.

Soldaten skal få saken sin behandlet ved en militær domstol i USA. USAs forsvarsminister Leon Panetta har sagt at dødsstraff kan bli aktuelt.

Soldaten er blitt overført fra Afghanistan til Kuwait. Ifølge The New York Times kan han bli fløyet videre til USA allerede fredag.

Voldsomme reaksjoner

Gjerningsmannen skal ha forlatt sin militærleir i den urolige provinsen Kandahar sør i Afghanistan og skutt 16 afghanere mens han gikk fra hus til hus i to landsbyer. Etter dette skal han ha vendt tilbake til militærleiren og overgitt seg.

Massakren har vakt kraftige reaksjoner i Afghanistan, og i kjølvannet av hendelsen har Taliban gitt beskjed om at bevegelsen trekker seg fra alle fredssamtaler med USA. Samtidig har Afghanistans president Hamid Karzai bedt NATO om å trekke seg ut av alle afghanske landsbyer umiddelbart.

— Styrkene bør trekkes ut av landsbyene og flyttes til basene sine, sa Karzai da han fikk besøk av den amerikanske forsvarsministeren torsdag.

Afghanske folkevalgte har også krevd at den amerikanske soldaten må stilles for retten i Afghanistan, men dette har USA avvist.

Fire opphold i kampsoner

Foreløpig er lite kjent om soldaten. Det man vet, er at han er en sersjant ansatt ved Joint Base Lewis-McChord like sør for Seattle. Han er 38 år gammel, gift og har to barn. Han meldte seg til tjeneste én uke etter 11. september 2001, ifølge forsvarsadvokaten fordi han følte seg forpliktet til å forsvare landet.

Siden den gang har soldaten vært utplassert i Irak flere ganger. I desember startet han sitt fjerde utenlandsopphold, denne gang i Afghanistan.

Ifølge forsvareren ble soldaten såret to ganger i Irak.

Browne avviser opplysningene om ekteskapsproblemer.

— Det er sludder. Jeg vet at det ikke er sant, sier han.

Eksperter har tidligere foreslått at posttraumatisk stressyndrom eller til og med en hjerneskade kan ligge bak soldatens handlinger, men det er ikke kommet fram beviser for at dette er tilfelle. (©NTB)