- De angrep med kaldt blod

Løslatte aktivister snakker om det israelske angrepet på Gaza-konvoien.

PROTESTER VERDEN OVER: Antiisraelske protester fortsetter verden over. Her fra Caracas i Venezuela.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Israel har begynt deporteringen av aktivistene som er utvist fra Israel. Løslatte aktivister forteller om et brutalt angrep, og hevder de israelske soldatene skjøt folk på kloss hold.

— Kommandosoldatene skjøt folk i pannen på kloss hold. Fire personer ble skutt rett foran øynene mine, sier den pakistanske journalisten Talat Hussein, som var om bord på ett av skipene i konvoien. Det er uklart om disse fire var blant de drepte aktivistene.

Hussein forteller at bråket startet da soldatene begynte å arrestere folk.

— Da eksploderte det, og folk kastet det de kunne finne på soldatene, sier han.

Elpistol

Også to av svenskene som er løslatt, forfatteren Henning Mankell og politikeren Mehmet Kaplan, forteller om brutal fremferd av soldatene.

Artikkelen fortsetter under bildet

BRUTALE ISRAELERE: Vel hjemme i Svereige forteller politikeren Mehmet Kaplan om brutal fremferd fra de israelske soldatene. FOTO: Reuters — De bruke elpistoler flere ganger på samme person. Og gummikuler, bare noen meter fra meg, sa Kaplan da han og Mankell kom hjem til Sverige, ifølge Aftonbladet.

Mankell sier at israelernes argumenter om at aktivistene var bevæpnet ikke stemmer.

— På fartøyet jeg var på fant de ett våpen: Barberhøvelen min. Da skjønner man hvilket nivå dette var på, sier Mankell.

Les også

Mankell: Angrer ingenting

Nordmenn sendes hjem

Israel har på sin side forsvart gjennomføringen av aksjonen med at det var soldatene som ble angrepet da de bordet skipene i internasjonalt farvann.

Prosessen med å sende de 682 aktivistene ut av Israel begynte natt til onsdag, og var ifølge innenriksminister Eli Yishai ventet å være gjennomført innen 48 timer.

Les også

Abbas ber Obama «være modig»

De norske aktivistene Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi er sluppet fri fra israelsk fengsel og på vei hjem.

– Jeg kan bekrefte at nordmennene er sluppet fri og på vei til flyplassen utenfor Tel Aviv, sier ministerråd Vebjørn Dysvik ved den norske ambassaden i Tel Aviv til NTB.

Uenighet

Beslutningen om å utvise 620 aktivister fikk støtte av forsvarsminister Ehud Barak og utenriksminister Avigdor Lieberman, men flere av regjeringsmedlemmene skal ha vært sterkt imot, melder avisen Yedioth Ahronoth.

Ifølge ministeren for intern sikkerhet, Yithzak Aharonovitch, ville en løslatelse sende feil budskap til omverdenen. Han foreslo i stedet å beholde 15 prosent av aktivistene og stille dem for retten i Israel.

Den israelske regjeringen avgjorde til slutt at kun aktivister som videoopptak klart viser at brukte vold mot de israelske soldatene skal holdes tilbake. Trolig dreier det seg om et 30-tall aktivister.

Tyrkiske myndigheter har bekreftet at fire av de drepte er tyrkere, mens nasjonaliteten til de fem andre fortsatt er ukjent.

  • Debatten raser:
Les også

Meningsmakerne koker

Meningsmakerne koker
Nye forsøk

Samtidig som presset mot Israel øker, planlegger propalestinske aktivister nye forsøk på å bryte blokaden av Gazastripen.

Organisasjonen Free Gaza Movement opplyste tirsdag til Reuters at skipet MV "Rachel Corrie" forlot Malta mandag med kurs for Gazastripen. Skipet er lastet med blant annet flere tonn papir og et 60-tall skolesekker som skal til en skole på Gazastripen.

Den israelske marinen har advart om at også dette skipet vil bli stanset. Det er antydet at skipet kan komme til å bøye av — fordi det finnes flere palestinere ombord. De risikerer lange fengselsstraffer hvis de ta i forsøk på å komme inn på Gaza-stripen.

Publisert: