- Det bare varte og varte og varte

Austevoll-jenten Mari D. Hagerup kom i går ut etter tre døgn i skjul for orkanen «Wilma» i Mexico. Ødeleggelsene er store på øyen Cozmel.

Publisert Publisert
 • Tor Olav Mørseth
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

— Det er ikke strøm her og det finnes ikke mat og vann. De to fergene er ødelagte, flyplassen er ute av drift og havnen er ødelagt. Folk har begynt å plyndre, sier Hagerup på telefon fra Mexico.

Øyen Cozmel med om lag 80.000 innbyggere havnet i øyet av orkanen «Wilma», som de siste dagene har rasert deler Mexico.

Hagerup, som er sykepleier, er på øyen hvor hun tidligere jobbet for å besøke kjente. De siste tre dagene har hun tilbrakt på sykehuset sammen med de andre ansatte i ly for orkanen.

Melder om dødsfall

— Vi hørte plankene flagre og vinduene knuse. Jeg var redd, men jeg visste at det var trygt. Vi hadde et rom på sykehuset uten vinduer hvor vi oppholdt oss. Men det verste var at det bare varte og varte og varte. Det virket som om orkanen aldri skulle gi seg, sier hun.

Lørdag ettermiddag fikk de en pause på om lag en time da orkanens øye passerte sykehuset. Deretter fortsatte de kraftige vindene igjen i timevis før det ble relativt rolig igjen i femtiden søndag ettermiddag.

Hagerup sier at livet inne på sykehuset var behagelig, forholdene tatt i betraktning. Siden de hadde en generator, hadde de strøm flere timer i døgnet og kunne lage varm mat. På en radio hørte de utviklingen.

— De har meldt om at det står en meter med vann i byen og det er meldt om dødsfall. Men virkelig galt er det lenger inn i landet, hvor de fattigste bor. Vi har hørt meldingene på nødradio.

Lite mat og vann

Da Hagerup snakket med BT litt over klokken fem søndag ettermiddag norsk tid, hadde hun akkurat forlatt sykehuset og var på vei for å sjekke sitt eget hus.

— Trær og murer er veltet, hus og biler er knust, telefonstolper flagrer i vinden. Det blåser fremdeles kraftig, men folk er allerede i gang med å reparere skadene. Utenfor kjøpesentrene er det lange køer, folk har ikke mat. Men butikkene har ennå ikke åpnet.

— Hvordan planlegger du å få tak i mat?

— Vi hamstret heldigvis litt på forhånd og vi har mat og vann for flere dager fremover.

På tross av ødeleggelsene, har Hagerup ingen planer om å forlate øyen.

— Jeg er sykepleier og vil hjelpe. Nå først skal jeg se på huset jeg deler med en lege. Så skal vi gjøre det vi kan for å hjelpe til, sier hun, og legger til:

— Jeg tror ikke det er mulig å komme seg herfra på noen dager uansett. Dagene som kommer vil bli vanskelige.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Mexicansk ferieby plyndres etter Wilma

 2. Orkanen Wilma tok<br/>livet av åtte i Mexico

 3. Mexicansk ferieby under 8 meter vann

 4. Over 1.500 liter regn per kvadratmeter i Mexico

 5. Wilma voldsomste orkan i Atlanteren noensinne

 6. 150.000 på flukt fra orkanen Wilma

 7. Wilma feier over Mexicos turistkyst

 8. Wilma setter kursen mot Florida

 9. Orkanen Wilma rammer Florida

 10. Nok en tropisk storm er på vei

I ORKANEN: Mari D. Hagerup måtte tilbringe tre dager på det lokalesykehuset mens orkanen «Wilma» raste over øyen Cozmel, like utenforCancun i Mexico.