Kerrys trumfkort

I går tråkket senator Ted Kennedy til for vennen John Kerry i West Virginia. Mandag står eks-president Bill Clinton opp av sykesengen for å dra på valgkamp. Dermed spiller Kerry sine trumfkort, begge er gudbenådete stemmesankere.

Publisert Publisert
KLAUS JUSTSEN
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

OLE L. NYMOEN, NTB

Velgerne forguder Clinton, som nå føler seg sterk nok til å slå et slag for Kerry etter hjerteoperasjonen og flere ukers rehabilitering. Kerry kunngjorde selv at Clinton skal ut i valgkamp under et valgmøte i Ohio for noen dager siden — til øredøvende jubel fra tilhørerne.

Til unnsetning

John Kerry har også kalt sin gode venn senator Edward Kennedy til unnsetning i forsøkene på å tilbakevise påstander om at han er klar til å gi opp så mye som en av de ti statene som vil avgjøre utfallet av presidentvalget om 11 dager.

«West Virginia er en av slagmarkstatene, og John Kerry kjemper hardt for å vinne alle slagmarkstatene», forsikret Kennedy etter et valgmøte i staten som bare har 5 av de 270 valgmennene som kreves for seier.

Med en tilføyelse om at det var det rene vrøvl når motstanderne påstår at Kerrys kampanje hadde bestemt seg for å skjære ned på reklamene, satte senatoren fra Massachusetts søkelyset på de strategiske beslutningene som begge kandidater tvinges til å treffe før sluttfasen.

John Kerry bruker også gjerne Clinton, i motsetning til Al Gore i 2000 som holdt sin tidligere sjef på trygg avstand. Det bidro ifølge forståsegpåere til at Gore tapte de nødvendige valgmenn som kunne sikret ham leiekontrakt i Det hvite hus.

Må snakke sammen!

— Clinton og jeg har snakket sammen, og mandag stiller han på valgmøte i Pennsylvania. Hans oppfordring til det amerikanske folk er: ikke slutt å tenke, slik vår motstander ønsker. Tenk på fremtiden, og dere vet hvem dere skal stemme på, sier Kerry.

Både John Kerry og George W. Bush må nå dels avgjøre hvor de vil sette inn penger og krefter, dels beslutte hvilke temaer som kan mobilisere deres tilhengere og overbevise de siste usikre velgerne.

Problemstillingen ble understreket da president Bush i går vendte tilbake til Pennsylvania, som han har besøkt oftere enn noen annen stat, mens John Kerry gikk på andejakt i Ohio.

For fire år siden tapte Bush Pennsylvania, men vant knepent Ohio, etter at Al Gore noen uker før i virkeligheten hadde gitt opp staten og dens 20 valgmenn, noe som i ettertid ble sett som en strategisk mistak.

Slåss stat for stat

Med Kennedys inntog i West Virginia, hvor Bush har et pent forsprang, understreker den demokratiske kandidaten at han har både penger og vilje til å kjempe for å gjenerobre stater som tradisjonelt har vært demokratiske høyborger. Det gjelder både for West Virginia og for Ohio.

Med alle besøkene i Pennsylvania gjør George W. Bush det samtidig klart at han bevarer håpet om å kunne gjøre innhogg i stater som til for kort tid siden ble regnet som sikre kort i Kerrys leir.

Det kan også bli nødvendig for presidenten å vinne Pennsylvania, hvis Ohio etter å ha mistet 230.000 arbeidsplasser de siste fire årene, svinger tilbake til demokratene.

Det er alminnelig akseptert at kandidaten som vinner to av tre oppgjør i Florida, Ohio og Pennsylvania, også vinner posten i Det hvite hus. Oppgjøret begrenses likevel ikke til de tre største gevinstene.

«Lede oss til seier»

Med påstander om at Kerry har misforstått krigen i Irak totalt og derfor heller ikke vil kunne vinne krigen mot terror, gjør president Bush det klart at han stadig ser de to krigene som sitt største aktivum.

«Den neste øverstkommanderende må lede oss til seier i denne krigen, og du kan ikke vinne en krig når du ikke tror du utkjemper en,» lyder et av de stadig gjentatte angrepene på den demokratiske rivalen.

Ifølge nære rådgivere har John Kerry holdt sin siste større utenrikspolitiske tale, og han vil nå konsentrere angrepene om den innenrikspolitiske fronten med økonomi og sykeforsikring som de viktigste punktene.

<b>FÅR HJELP:</b> John Kerry og John Edwards (de to til venstre) får nå hjelp av tidenes stemmesanker Bill Clinton - og støttes også av Jimmy Carter (t.h).<p/> ARKIVFOTO: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS, AP/SCANPIX

<b>SAMMEN FOR KERRY:</b> Senator Edward Kennedy og hans kone Victoria Reggie Kennedy rakk å minnes tidligere president John F. Kennedys pressesekretær Pierre Salinger før Ted Kennedy kastet seg ut i valgkamp for vennen John Kerry.<p/> FOTO: SHAUN HEASLEY, REUTERS

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kan jeg ta en øl med venner? Kan striler drikke i Bergen? Dette vet vi om reglene.

Nå kan utestedene åpne kranene igjen. Må jeg sitte med husstanden min?

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Lege frykter vaksine­sprøyter settes feil

  2. – Noen synes huset er stygt. Vi er kjempe­fornøyde.

  3. Først synes hun det var en vill idé. Nå har ekteparet omsatt for nesten en kvart million.

  4. Vilvite åpner – også for striler

  5. Brann-treningene var et fristed for Marcus Mehnert. Resten av døgnet kunne være knalltøft.

  6. «Bergens mest sær­pregede restaurant»