Nordmann i Florida: – Folk er nervøse og forbereder seg på det verste

Ståle Egenes (31) er bosatt i Tampa i delstaten Florida og melder om en tidvis kaotisk stemning i millionbyen før orkanen Irma slår til.

Publisert Publisert

TOMME HYLLER: En medarbeider i en dagligvareforretning i den lille byen Surfside i Florida. Foto: Wilfredo Lee / AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Folk er nervøse og forbereder seg på det verste. Butikker er tomme for vann og andre nødvendigheter. Det er også flere bensinstasjoner som er tomme for drivstoff, sier Egenes til NTB.

Floridas guvernør Rick Scott har satt nasjonalgarden i beredskap og erklært unntakstilstand i hele delstaten. Tirsdag kom det oppfordringer fra lokale myndigheter i Florida Keys helt sør i delstaten og på karibiske øyer om å evakuere.

– Det er viktig for folk i Florida å følge med på denne svært farlige orkanen. Ikke sitt og vent – forbered dere nå, sa Scott i en pressebrifing natt til onsdag ifølge Miami Herald.

Irma er ventet å ramme Puerto Rico, Den dominikanske republikk, Haiti og Cuba før den kan nå Florida i løpet av helgen. Hvis orkanen fortsetter i samme spor som prognosene tilsier, kan den nå frem til Floridastredet. Der er sjøtemperaturen så høy at den allerede intense orkanen kan forverres ytterligere. Vindstyrken kan da nå opp i 100 meter i sekundet.

Helt nordøst i Karibia, der orkanen vil ramme først, kuttet myndighetene ifølge AP strømforsyningen og anmodet befolkningen om å holde seg innendørs.

HAMSTRER: Biler i kø for å fylle tanken i Jacksonville i Florida. Foto: Will Dickey / The Florida Times-Union via AP / NTB scanpix

– Køer overalt

– Det er køer overalt og folk er stresset, sier Egenes, som har sett flere kollisjoner på veiene i Tampa det siste døgnet.

Egenes tror reaksjonen i Florida skyldes de enorme skadene etter ekstremværet Harvey, som rammet delstatene Texas og Louisiana.

– Vi kommer til å merke denne orkanen – det er ingen tvil om det akkurat nå, sier orkanforsker Brian McNoldy ved universitetet i Miami.

– Det eneste spørsmålet er hvor ille det blir og hvor det blir, sier han.

Kraftigste siden 2005

Det er utstedt orkanvarsel for Antigua og Barbuda, Anguilla, Montserrat, Saint Kitts og Nevis, Saint Martin, Saba, St. Eustatius, St. Maarten og St. Barts, Puerto Rico, samt De amerikanske Jomfruøyer og De britiske Jomfruøyer.

I tillegg er det sendt ut obs-varsel for Turks- og Caicosøyene, Guadeloupe, deler av Bahamas, samt Haiti og Den dominikanske republikk.

Orkanens øye er ventet å passere om lag 80 kilometer fra Puerto Rico onsdag kveld. Der har guvernøren slått alarm og satt nasjonalgarden i beredskap.

Irma er den kraftigste atlantiske orkanen siden Rita i 2005.

Ny orkan kommer

Før Irma i det hele tatt har gjort noen skader, har det tropiske uværet Jose allerede blitt dannet lenger øst for Irma.

Jose lå tirsdag om lag 2.420 kilometer øst for De små Antiller med en vindhastighet på 18 meter i sekundet. Jose flytter seg nå nordvest med en hastighet på 20 kilometer i timen og er ventet å bli omdannet til orkan innen fredag.

Den farligste kategorien

Orkanen Irma er en kategori 5-orkan og tilhører dermed den farligste kategorien. Her er noen fakta om orkaner.

Tropiske orkaner er en betegnelse på sykloner i atlanterhavsområdet og østre stillehavsområdet. I det vestlige stillehavsområdet kalles de tyfoner eller taifuner. I Indiahavet brukes syklon, som altså også er den generelle betegnelsen.

Sykloner er stormsystemer med en vindhastighet på over 117 kilometer i timen, eller 32,5 meter i sekundet.

Det er anslått at orkanen Irma har en vindhastighet på opp mot 280 kilometer i timen, noe som tilsvarer 77,8 meter i sekundet.

Orkaner dannes over havet under lavtrykk når havoverflaten er minst 26,5 grader og luften i atmosfæren over er fuktig.

Den varme og fuktige luften beveger seg i en oppadgående spiral som vokser kraftig. Hele uværet kan ha en diameter på mellom 30 og 50 mil. I syklonens øye, som også kan være flere mil i diameter, kan det være helt vindstille.

Det er ikke bare vindene i en syklon som forårsaker skade, men også det kraftige regnet og flombølger som skyller inn over kystområdene.

Orkankategorier

I norsk terminologi brukes orkan som en generell betegnelse på hver vind med vindhastighet på over 32,5 meter i sekundet.

  • En kategori 1-orkan har vindhastighet på 32,5 til 42,4 meter i sekundet.
  • Kategori 2: 42,5-48,9 m/s.
  • Kategori 3: 50-57,9 m/s.
  • Kategori 4: 58-68,9 m/s.
  • Kategori 5: Over 69 m/s.

(Kilde: Store norske leksikon, Ritzau, NTB)

Publisert