Nå flater utslippene ut

Den sterke veksten i utslippene av CO2 flater ut. Årsaken er lavere kullforbruk i Kina.

Publisert Publisert

NY TREND? Røyken stiger til værs fra et kullkraftverk i Gelsenkirchen i Tyskland. De globale utslippene av CO2 flatet ut i fjor. Hovedårsaken var lavere økonomisk vekst i Kina. Foto: Martin Meissner, Ap

  • Atle Andersson
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Utslippene av klimagassen har de siste årene økt med 2,4 prosent årlig, men i fjor var veksten på bare 0,6 prosent.

Og her er enda et lyspunkt: Ekspertene forventer en svak nedgang i utslippene i 2015.

Kina blir grønnere

Tallene ble offentliggjort på klimatoppmøtet i Paris mandag. Det er det internasjonale forskernettverket Global Carbon Project som presenterer den årlige analysen av de globale utslippene. Forskere fra Bjerknessenteret i Bergen og Senter for klimaforskning, CICERO, deltar i prosjektet.

Togradersmålet :

Les også

Fire ting du bør vite

Den asiatiske supermaktens lavere kullforbruk utgjør mesteparten av bruddet i den globale utslippsveksten. Nedgangen i forbruket forklares med lavere økonomisk vekst i Kina.

Sitter med nøkkelen

Men også raskere vekst i utbyggingen av fornybare energikilder som sol og vind gjør at Kina gradvis vil kvitte seg med stempelet som klodens utslippsversting.

Klimatoppmøtet:

Les også

Hva er det som skal skje i Paris?

– Halvparten av nedgangen i utslippsveksten er en konsekvens av at Kina har sluppet ut mindre karbon. Det viser at det er de store utslippsaktørene som er nøkkelen til å kutte utslippene. Det sier Are Olsen, førsteamanuensis på Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret. Han er en av fire Bjerknes-forskere som deltar i Global Carbon Project (GCP).

Kullkjempen India

Olsen mener tallene viser at enkeltland kan gjøre en stor forskjell. Han sier i en pressemelding at forhandlingene i Paris derfor må ha sterkt fokus på store utslippsaktører som Kina, USA og EU.

-Kina står for rundt 27 prosent av verdens CO2-utslipp. Oppturer og nedturer i kinesisk økonomi påvirker den globale utslippsveksten, sier Glen Peters, seniorforsker ved CICERO i en pressemelding.

Slår tilbake mot Fischer:

Les også

Hvem er skurken i Paris?

En annen stormakt, India, er også blitt en tung bidragsyter til utslippsveksten. Landet satser stort på utbygging av kullkraftverk årene som kommer. Utslippskurvene i store utviklingsland som India blir derfor avgjørende for om de globale utslippene etter hvert vil flate og ut, og gjøre det mulig å nå det mye omtalte togradersmålet.

Fornybar-rekorder for fall

Togradersmålet er en politsk målsetting i klimaforhandlingene. Målet er å begrense den gjennomsnittlige temperaturøkningen til to grader i slutten av dette århundret. Da sammenligner man med temperaturen på jorden i førindustriell tid, satt til året 1850.

Forsker Are Olsen sier det blir vanskelig å få nedgang i utslippene hvis store u-land som India fortsetter å basere sin fremtidige vekst i energibruk på fossilt drivstoff.

Fornybare energikilder brøt alle globale rekorder for installert kapasitet i fjor, ifølge den nye oversikten.

Mens Norge fortsatt sliter med å få ned utslippene, har EU samlet sett en nedgang på 2,4 prosent per år det siste tiåret.

Publisert