Politiet mener at Mike Axdal, som mandag skulle forklare seg i byretten i København, holder tilbake sentrale dokumenter.

Politiet har derfor fått tillatelse til å ransake hans private hjem i Korsør. Også boligen til Oluf Husted, leder for den danske støtteforeningen, blir ransaket.

— Føler jeg ikke har noen rettigheter

— Jeg er sjokkert og føler at jeg ikke har noen rettigheter. Det oppleves som krenkende, sier Axdal til Dagbladet i en pause i retten.

Axdal overlevde selv skipsbrannen, men hans far og bror var blant de 159 omkomne i brannen 7. april 1990.

Axdal har på egen hånd etterforsket saken og har samlet omkring 100.000 dokumenter. Han hadde med 250 dokumenter da han ankom rettslokalet mandag, ifølge Dagbladet.

Mener han holder tilbake opplysninger

— Noe tyder på at det er en del opplysninger som han holder tilbake, eller som han kun ønsker å utlevere på sine premisser, sa aktor Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politi da rettsmøtet skulle innledes.

Han ba også om at saken går for lukkede dører av hensyn til norsk politis etterforskning. Det var dommer Lisbeth Christensen enig i.

På forhånd hadde Axdal bedt om full åpenhet av hensyn til pårørende og overlevende. Den samme holdningen hadde tre norske bistandsadvokater som er til stede. De representerer etterlatte og overlevendes interesser.

- Kronvitne

Axdal regnes som et kronvitne, ifølge Scandinavian Stars Danske Støtteforening.

— Han er formodentlig den eneste personen som kan presentere et komplett forløp av Scandinavian Star-saken, skriver støtteforeningen i en pressemelding.

Også dansk politi anser ham som viktig. Ifølge Buch-Jepsen kan han sitte på «helt avgjørende opplysninger».

— Politiet skal ha arbeidsro om dette akkurat nå, sier han.

Foreldes 7. april i år

På forhånd har støtteforeningen opplyst at mandagens rettsmøte skulle handle om eier- og forsikringsforholdene rundt Scandinavian Star da den ble rammet av dødsbrannen. Politiet har imidlertid sagt at dette ikke er helt riktig.

Dommeravhøret av Axdal har kommet i stand på anmodning fra politiet i Oslo, som nå har hastverk med å etterforske saken ettersom den foreldes 7. april.

Politiet har begjært at møtet går for lukkede dører og har fått medhold av dommeren.