— Boko Haram tok seg inn i Fotokol gjennom Gambaru tidlig på morgenen. De drepte over 100 personer i moskeen og hjemme, og satte fyr på eiendommer, sier en lokal leder på telefon til Reuters onsdag.

Fotokol ligger nord i Kamerun, på grensen mot Nigeria. Den ytterliggående islamistgruppa drepte både sivile og soldater og satte fyr på den største moskeen, ifølge innbyggere i byen.

— Boko Haram påførte så mye skade her i morges. De har drept titalls mennesker, sier Umar Babakalli, som bor i grensebyen.

Flere av innbyggerne forteller at sivile har fått halsen skåret over.

Snek seg tilbake

Angrepet skjedde dagen etter at Tsjad sendte soldater over grensen for å renske ut Boko Haram-milits fra den nigerianske byen Gamboru, som ligger bare 500 meter fra Fotokol.

Det er satt i gang et regionalt løft for å skyve Boko Haram tilbake, og tsjadiske bakkestyrker hevder å ha drept 200 Boko Haram-soldater etter at de nylig krysset grensen til Nigeria som del av den multinasjonale innsatsen mot gruppa.Ni tsjadiske soldater ble drept og 21 andre ble såret. Men noen av opprørerne unnslapp og snek seg tilbake over grensen og inn i Fotokol ved daggry for å ta ny stilling.

I tillegg til Tsjad og Kamerun bidrar også Nigeria, Niger og Benin i styrken på 7.500 soldater som skal kjempe mot Boko Haram.

Krass kritikk

Militæret i Nigeria har fått krass kritikk for ikke å ha fått kontroll over opprørerne som har intensivert sine terroraksjoner nordøst i landet i forkant av valgene på ny president og nasjonalforsamling 14. februar.

I løpet av de siste månedene har Boko Haram, som vil etablere et islamsk kalifat, også gjennomført stadig flere angrep over grensene og dermed satt den regionale sikkerheten i fare.

Tsjad føler sine interesser truet og har dermed mobilisert hæren og plassert hundrevis av militære kjøretøy og stridsvogner langs grensen mellom Nigeria og Niger, et område ikke langt fra Boko Harams kjerneområde.

Minst 13.000 mennesker er blitt drept og mer enn en million er blitt tvunget til å forlate sine hjem siden Boko Haram startet sine angrep i 2009. (NTB)