— Det kan gå begge veier. Det er et avgjørende øyeblikk, sier Hollande.

Etter 17 timer lange maratonforhandlinger med Ukraina og Russland i Minsk reiste han og Tysklands statsminister Angela Merkel rett til EU-toppmøte i Brussel torsdag for diskutere enigheten om en ny fredsplan for Ukraina. Det råder en svært forsiktig optimisme blant de europeiske lederne.

— Det er en strime av håp. Verken mer eller mindre, sier Merkel.

— Avtalen garanterer ikke suksess. Vi må holde presset oppe, sier Hollande.

Våpenhvile

Fra søndag skal det være våpenhvile i Øst-Ukraina. Forrige forsøk på våpenhvile røk umiddelbart, så utviklingen de neste dagene blir avgjørende.

Ifølge Ukrainas president Petro Porosjenko har de russiskstøttede separatistene i Øst-Ukraina startet en offensiv etter at avtalen ble inngått.

— Det som virkelig betyr noe nå, er at denne avtalen blir gjennomført på bakken fullt ut og uten unødig opphold, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg i en kommentar til NTB.

— Økningen i kampene i Øst-Ukraina er ikke i tråd med avtalen som ble inngått i Minsk, så Russland må trekke sin støtte til separatistene og trekke tilbake styrker og militært utstyr fra Øst-Ukraina, sier han.

Håp

Også EU-president Donald Tusk understreker at den virkelige testen er om våpenhvilen denne gang blir respektert. Han maner til forsiktighet selv om den nye Minsk-avtalen gir grunn til håp.

— Håp er ikke nok, sier han.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier mye gjenstår, og at man må være forberedt på nye tilbakeslag.

— Det er avgjørende at Russland fremover respekterer Ukrainas territorielle integritet, etterlever folkeretten og ikke fortsetter med å sende våpen og soldater inn til Donbass, sier Brende.

Vanskelig

Avtalen har som mål å få slutt på krigen i Øst-Ukraina, som så langt har kostet over 5.300 menneskeliv og forårsaket det kjøligste forholdet mellom Russland og Vesten siden den kalde krigen.

— Det er en grunn til at det tok 17 timer å bli enige. Det vil også bli vanskelig å implementere avtalen, sier NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski.

— Men skriver man under på en avtale, må man i hvert fall ha tillit til at den kan settes ut i live. Selv om tilliten er tynnslitt, så har partene lagt mye tid og prestisje i denne avtalen, sier han.

Sanksjoner

EU vedtok forrige uke nye sanksjoner mot Russland, men ventet med å iverksette dem. Straffetiltakene er imidlertid nå ventet å tre i kraft som planlagt mandag.

EU-lederne er ikke innstilt på å lette på trykket overfor Russland foreløpig.

— Det viktigste er de faktiske handlingene på bakken og ikke ordene på et stykke papir. Putin skal vite at om handlingene uteblir, så blir ikke sanksjonene endret, sier britenes statsminister David Cameron. (©NTB)