— Obama ønsker å bringe USA betydelig lengre til venstre med en utvidet velferdsstat. Men det har han ikke mandat til, sier Jan Arild Snoen til NTB.

Republikanernes tidligere presidentkandidat Mitt Romney var blant de første som kritiserte talen.

— Han ignorerer det faktum at landet har valgt en kongress som går inn for en mindre stat og lavere skatter. Hans skatteforslag er en forvirrende samling nye skatter og forviklinger, skriver Romney på sin Facebook-profil, ifølge CNN.

Jeb Bush, en annen kjent republikaner, anklager Obama for å splitte landet.

— Det er uheldig at president Obama ønsker å bruke skattesatsene til å splitte oss, i stedet for å foreslå reformer som kan skape kreative økonomiske muligheter for alle amerikanere, skriver han på sin Facebook-side.

- Talte til sine egne

Snoen mener Obama brukte talen i Kongressen til å markere sitt eget politiske ståsted for slik å påvirke den amerikanske opinionen.

— Vi har hørt ham noen ganger før, og det begynner å bli litt slitt. Han appellerer først og fremst til sentrum-venstre i eget parti, sier Snoen, som er kommentator i det liberalkonservative tidsskriftet Minerva.

USA-ekspert Ole O. Moen mener på sin side at Obama holdt en elegant og selvsikker tale.

— Han tok ikke hensyn til at han har mistet flertallet i Kongressen, sier Moen.

— Mange mente at han ville komme med halen mellom beina for å tekkes republikanerne, men i stedet framsto han som optimistisk, selvsikker, morsom og litt småarrogant, sier den tidligere professoren ved Universitetet i Oslo til NTB.

Samarbeid

— Obama uttrykte håp om at republikanerne i det minste vil samarbeide i de sakene de to leirene egentlig er enige om. Men det har de jo ikke gjort før. Mens de ga George W. Bush alt hva han ba om, så har de stemt ned Obama selv når han har kommet med forslag de er enige i, sier Moen.

Likevel tror han Republikanerne kan få problemer med å fortsette med den samme taktikken ettersom det er valg neste år.

— Republikanerne kan jo ikke bare si nei, da mister de troverdighet som et styringsdyktig parti. Og de kan uansett ikke overkjøre Obama når han legger ned veto, sier Moen.