I Jakobsberg kastet ungdommer stein og knuste flere vinduer på en politistasjon, og store politistyrker ble tilkalt og slo ring rundt bygningen.

— Vi ble møtt av steinkasting, forteller operasjonsleder Charlotte Bengtsson til Aftonbladet.

Ungdommene knuste også vinduer og butikkskilter i sentrum av Jakobsberg, som ligger rundt 15 kilometer nord for Stockholm sentrum.

Brann i Husby

I Husby, der det gikk hardest for seg tidligere i uka, var stemningen ifølge politiet rolig tirsdag kveld, men en drøy time senere ble det meldt om brann i kunst- og håndverksforeningens lokaler i Husby Gård.

Fra forstedene Rinkeby, Skarpnäck, Norsborg, Kista og Tensta kom det også meldinger om branner i biler og bygninger, og i Skärsholmen brant det i en barnehage.

Da politiet rykket inn i sentrum av Norsborg etter melding om to bilbranner, ble de møtt av steinkastende ungdommer.

«Ganske rolig»

Politiet betegnet likevel situasjonen i Stockholms forsteder som «ganske rolig» natt til onsdag.

— Det er færre hendelser, alle er ikke like alvorlige og like omfattende som tidligere netter, sier politiets pressetalsmann Lars Byström.

Natt til tirsdag ble en rekke biler påtent, og brannmannskaper som rykket ut ble møtt av steinkastende ungdommer.

Sju gutter i alderen 15 til 19 år er pågrepet etter urolighetene, og en av dem anklages for vold mot offentlig tjenestemann.

Sosialt forfall

Opptøyene begynte angivelig som en protest mot at politiet skjøt og drepte en 69 år gammel innvandrer som truet folk med jungelkniv i Husby.

Kommentatorer mener imidlertid at det stikker dypere, og at uroen er et utslag av sosialt forfall og manglende satsing på utdanning.

Sosialdemokraten Sara Yazdanfar mener uroen er en reaksjon mot myndighetene som ikke tar ansvar. Hun viser til at svært mange innvandrerungdommer dropper ut av skolen, og at arbeidsledigheten i denne gruppen er skyhøy.

Løsningen ligger i sosial og økonomisk utjevning, mener Yazdanfar.