Bombingen stanser ikke Gaddafis stridsvogner

Vestlige luftstyrker fortsetter å bombe mål i Libya, men har ikke klart å stanse regjeringsstyrkenes angrep på byen Misrata.

Publisert Publisert

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Muammar Gaddafis stridsvogner rullet inn i byen i ly av mørket onsdag kveld. Der begynte de å skyte granater mot boliger og et sykehus, ifølge en talsmann for opprørerne. I tillegg skal regjeringens skarpskyttere ha skutt mot tilfeldige folk på gata.

Det libyske regimet hevder på sin side at mange sivile ble drept da de internasjonale styrkene bombet en forstad til Tripoli.

— Bombardementet til de angripende korsfarerkolonistene i Tajoura-regionen i Tripoli var rettet mot et boligområde. Et stort antall sivile ble drept, sier en militær talsmann til det statlige nyhetsbyrået JANA.

Les også

- Jeg blir i teltet mitt

Fikk se drepte Også tidligere har de libyske myndighetene hevdet at sivile er blitt drept i bombeangrepene, uten å legge fram noe bevis for påstandene.

Natt til torsdag ble imidlertid en gruppe journalister tatt med til et sykehus i Tripoli for å se 18 drepte personer. Ifølge myndighetene var det både soldater og sivile blant de døde.

Flere øyenvitner har bekreftet at det har vært bombeangrep i Tajoura, en forstad som ligger øst for hovedstaden. Libyas viktigste militærbaser ligger i dette området, og én innbygger forteller om et kraftig smell i nærheten av en av leirene.

Nytt fremstøt Mens Gaddafis stridsvogner fortsatt er i aksjon, skal landets flyvåpen nærmest være utslettet. Flyvåpenet eksisterer ikke lenger som en fungerende våpengren, ifølge det britiske forsvaret.

Det er likevel en fattig trøst for innbyggerne i Misrata. De vestlige flystyrkene bombet onsdag regjeringens posisjoner ved byen, men litt senere gjorde Gaddafis soldater et nytt framstøt, ifølge opprørerne.

Også i byen Zintan, sørvest for Tripoli, forteller innbyggere at Gaddafi er i ferd med å sette inn nye panserstyrker.

— Alle kan være med Samtidig som kampene pågår, forsøker USA gi fra seg kommandoen over den omstridte militæroperasjonen. Så langt er det ikke blitt enighet om hvem som skal overta og hvilken rolle NATO-alliansen bør ha.

Frankrike har foreslått at en komité av forsvarsministre fra koalisjonsland skal ha den politiske ledelsen av de militære operasjonene, i samarbeid med Den arabiske liga.

En fransk regjeringskilde sier alle som vil kan få være med i en planlagt styrngsgruppe for land som støtter militæroperasjonen.

— Vi trenger et sted for alle de som vil forplikte seg til å hjelpe libyere med å bygge en framtid og diskutere det politiske rammeverket, sier kilden, som ikke ønsker å bli navngitt.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. - Jeg blir i teltet mitt

 2. USA og Frankrike enige om NATOs rolle i Libya

 3. Eksplosjoner i Libyas hovedstad

 4. - Opprørerne kan havne på offensiven

 5. - Gaddafi-styrker er tvunget tilbake

 6. - Gaddafis kommandosystem ødelagt

 7. - Gaddafis sønn er død

 8. - Gaddafi bruker «menneskelige skjold»

 9. - Statoil risikerer tap i Libya

 10. Norske F-16-fly på vei til Sicilia

BT anbefaler

– Jeg forsøker å skyve meg unna, men hjulene tar fatt i meg. Så går det plutselig i svart

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…