484 sørkoreanske ansatte ventet onsdag morgen ennå på tillatelse til å reise til Kaesong, flere timer etter at porten skulle vært åpnet, da Nord-Korea informerte om at sørkoreanere ikke ville slippes inn i sonen.

Flere hundre sørkoreanere som befant seg i Kaesong, fikk etter hvert tillatelse til å reise ut. Ifølge sørkoreanske opplysninger var det 861 sørkoreanske arbeidere i Kaesong. De fleste blir, men 46 av dem skulle slippe ut senere onsdag.

— Nord informerte oss i morges om at de bare vil tillate reiser ut av Kaesong og ikke inn, sa talsmannen for gjenforeningsministeriet, Kim Hyung-suk.

Militære planer

Han beklaget sterkt den nordkoreanske beslutningen og sa at første prioritet for sørkoreanske myndigheter er sørkoreanske borgeres sikkerhet.

Sør-Korea utelukker ikke militære aksjoner for å sikre sine innbyggere.

— Vi har forberedt en plan som inkluderer muligheten for en militæroperasjon, dersom det skulle oppstå en alvorlig situasjon, sier forsvarsminister Kim Kwan-Jin, som legger til at de bør prøve å unngå at situasjonen går så langt.

Myndighetene frykter at arbeiderne på området kan gå tom for mat etter hvert.

Gjør alvor av trusler

Utviklingen skaper frykt for at Nord-Korea gjør alvor av trusselen om å stenge industrisonen, som hittil har fungert som normalt til tross for den krigerske nordkoreanske retorikken og truslene de siste ukene.

Det er ikke klart hvor lenge Nord-Korea har tenkt å suspendere adgangen til fabrikkene i industrisonen.

Blant dem som ventet på å slippe inn, seg det inn en følelse av at industrisonen kunne bli stengt for godt.

Symbol på samarbeid

Kaesong ligger i Nord-Korea, ti kilometer fra grensen, og finansieres av Sør-Korea. Det ble åpnet i 2004 og har siden vært et symbol på samarbeid over grensen, etter hvert det eneste samarbeidet som var igjen.

Nord-Korea har tidligere unnlatt å trekke Kaesong inn i stridigheter med sør fordi komplekset er en enormt viktig kilde for valuta for den fattige, isolerte staten.

123 sørkoreanske bedrifter har fabrikker og anlegg i sonen, og de gir over 50.000 nordkoreanere arbeid. Den nordkoreanske staten får 2 milliarder dollar årlig i valutainntekter fra sonen.

Ny opptrapping

Blokkeringen av adgangen til Kaesong er siste skritt i en opptrapping av konflikten mellom Nord-Korea og resten av verden.

Nord-Korea har truet med å angripe USA og de amerikanske stillehavsbasene med atomvåpen etter at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene som følge av en ny atomprøvesprengning i februar.

For få dager siden kunngjorde myndighetene i Nord-Korea at det nå hersker krigstilstand mellom de to statene på den koreanske halvøyen, og tirsdag ble det kunngjort at de vil gjenåpne Yongbyon-reaktoren.

Som svar har USA trappet opp sin tilstedeværelse og sendt ekstra fly og båter til den årlige militærøvelsen sammen med Sør-Korea, som Nord-Korea forestiller seg er opptakten til en invasjon.

— Farlig og dumdristig

USAs utenriksminister John Kerry møtte tirsdag sin sørkoreanske kollega Yun Byung-se og fordømte deretter Nord-Koreas farlige og dumdristige oppførsel.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som selv er sørkoreaner, advarte mot at situasjonen kommer ut av kontroll og gjorde det klart at atomtrusler ikke er noen lek.

— Den pågående krisen har gått altfor langt. Nå må det roes ned, sa Ban og la til at forhandlinger er den eneste fornuftige veien fremover.