Mohamed Morsy, som vant presidentvalget i juni, annullerte søndag avgjørelsen om å oppløse nasjonalforsamlingen og ba de folkevalgte om å tre sammen igjen.

Underhuset i nasjonalforsamlingen ble oppløst tidligere i juni etter at Egypts forfatningsdomstol avgjorde at valget i fjor høst ikke hadde gått regelmessig for seg.

Ifølge talsmann Yasser Ali ved presidentens kontor skal nasjonalforsamlingen sitte inntil det er valgt en ny. Ali opplyser at det skal holdes nyvalg innen 60 dager etter at en ny grunnlov er på plass.

Blandede reaksjoner

Morsy får både støtte og kritikk for avgjørelsen.

— Vi håper militæret støtter avgjørelsen. Hvis ikke, er vi på presidentens side. Avgjørelsen om å oppløse underhuset var politisk motivert i utgangspunktet, sier talsmann for aktivistene i 6. april-bevegelsen, Mahmoud Afifi, til Al Jazeera.

Den profilerte aktivisten Mamdouh Hamza er på sin side sylskarp i sin kritikk og sier til avisen al-Shorouq at dette er å regne som et kupp fra Det muslimske brorskap.

— Bare et militærkupp vil opphevet det, sier han.

Den verdenskjente egyptiske forfatteren Alaa al-Aswani er uenig.

— Dette er første skritt på riktig vei, sier han til samme avis.

Militæret i krisemøte

Militærrådet hadde søndag kveld krisemøte for å diskutere Morsys avgjørelse om å samle nasjonalforsamlingen igjen, ifølge nyhetsbyrået MENA.

Både eksperter og politikere har hevdet at det foreligger en avtale mellom Det muslimske brorskaps parti Frihet og rettferdig (FJP), som Morsy representerte inntil han ble president, og militæret.

— Selv om en slik avtale skulle eksistere, så foregår det en kamp om hvilken vei Egypt skal gå, og den kommer til å foregå i lang tid, sier direktør Jakob Erle ved Dansk Egyptisk Dialog Institut i Kairo til Ritzau.

«Møtes raskt»

Lederen av underhuset, Saad el-Katatni (FJP), sa søndag ettermiddag at de folkevalgte hadde planer om å møtes innen «få timer», ifølge Al-Ahram. Han la til at underhuset kommer til å ha full lovgivende myndighet når det møtes igjen.

FJP fikk omkring 40 prosent av stemmene ved valget i fjor høst og har sammen med de mer ytterliggående salafistene et solid flertall i underhuset. Da underhuset ble oppløst, ble det av mange beskrevet som et «mykt kupp» fra militærets side.

— Dette er også en kamp om befolkningens støtte. Det er virkelig et komplisert politisk spill som foregår. Noen ser dette som et forsøk på å fortsette den demokratiske prosessen, mens andre ser dette som en unødvendig provokasjon, sier Erle.

Han sier at Morsy kan sees som et forsøk på å skyve militæret så langt unna makten som mulig.

— Men, dette kan også være en avtale med militæret. Morsy sier at underhuset ikke kommer til å sitte lenge. Når grunnloven er på plass, skal det holdes nyvalg. Militæret sier jo det samme, påpeker han.

SAMLER PARLAMENTET: Egypts president Mohamed Morsy har bedt det oppløste underhuset om å komme sammen igjen. Militæret i landet sitter samtidig i krisemøte.
Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB scanpix