Harde kamper nærmet seg mandag selve sentrum av Damaskus mandag mens hæren bombarderte kjerneområder for motstanden.

— Al-Midan og Tadamon er utenfor hærens kontroll, sier Ahmed al-Khatib som er talsmann for Den frie syriske hærens (FSA) militærråd i Damaskus.

Han sier at hæren ikke har noen tilstedeværelse i de to nabolagene, som ligger nær sentrum, selv om de bombarderer med granater fra utsiden.

Selv om det ikke er mulig å få opplysningene bekreftet, støttes de av en aktivist i De lokale samordningskomiteene (LCC) i Tadamon som kaller seg Jakob Hussein.

— Dette er begynnelsen på slutten. Regimet prøver å knuse opprøret ved å angripe Tadamon. Men i stedet har kampene spredt seg, sier Hussein.

Han legger til at strøm og vann er kuttet til Tadamon, og at opprørssoldater har strømmet inn i Tadamon fra sør. Samtidig skal en hel polititropp ha hoppet av med sine våpen.

Vendepunkt

For første gang har regimet tatt i bruk pansrede kjøretøyer i sentrum av Damaskus, og aktivistene tror kampene i byen betyr at krigen har nådd et vendepunkt, samtidig som FNs spesialutsending Kofi Annan satt i hektisk møtevirksomhet i Moskva.

— Dette er første gang at pansrede militære kjøretøyer er utplassert i Al-Midan, sa Rami Abdel Rahman i aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights. Al-Midan er et historisk nabolag svært nær sentrum av byen, bak jernbanestasjonen.

— Alt står i brann. Skytingen har pågått siden i morges, og ingen har våget å reise til Al-Midan, sier drosjesjåføren Nazih.

Kampene mellom regjeringsstyrkene og Den frie syriske hær (FSA) raste i ifølge Al Jazeera i minst åtte bydeler i Damaskus og blir av aktivister beskrevet som de kraftigste til nå i den 16 måneder lange konflikten.

Fem personer skal ha blitt drept i bydelen Tadamon, blant dem et barn, og mange av innbyggerne har søkt tilflukt i den palestinske flyktningleiren Yarmuk i nærheten. I helgen var det også kamper i Kfar Sousa i vest og Jobar i øst. Veien til flyplassen er stengt, og helikoptre sirkler i lufta.

Forsøkt stormet

Regimet hevder de slo til mot «væpnede terroristgrupper som detonerte bomber» i Tadamon-området, mens aktivister mener hæren prøver å storme bydelen.

— De går inn fra begge sider med militære kjøretøy. Mange er drept og såret, sier aktivisten Abu Musab.

Abdel Rahman sier at det er et tegn på regimets svakhet når det er kamper i hovedstaden som varer i timevis og dagevis, og soldatene ikke klarer å få kontroll over situasjonen.

Syrias to største byer, Damaskus og Aleppo, har stort sett vært skånet for de verste kampene i løpet av de 16 månedene opprøret har vart. Men de siste ukene har volden krøpet stadig nærmere hovedstaden.

- Utpressing

Før møtet med Kofi Annan mandag, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at Vesten nærmest driver utpressing for å få Russland til å støtte en ny Syria-resolusjon.

Medlemslandene i FNs sikkerhetsråd jobber for å komme fram til en ny resolusjon om Syria-konflikten og FN-observatørenes mandat. Russland har så langt ikke villet støtte Vestens syn på hvordan konflikten bør håndteres.

— Dessverre er vi vitne til elementer av utpressing, sa Lavrov, som mener at det er urealistisk å tro at president Bashar al-Assad vil gå av med det første. (©NTB)