Palestinerne søker fullt FN-medlemskap

President Mahmoud Abbas har levert den formelle søknaden om fullverdig palestinsk medlemskap i FN til generalsekretær Ban Ki-moon.

FLAGGER: En maskert palestiner holder et palestinsk flagg i Øst-Jerusalem. Palestinernes president Mahmoud Abbas ba fredag FN om å anerkjenne Palestina som en egen stat.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Abbas trosset massivt press og leverte søknaden fredag ettermiddag. Den palestinske presidenten vil be om støtte til resolusjonsforslaget når han taler til FNs hovedforsamling senere.

— Det er små land i verden som har fått sin frihet og selvstendighet, men vi har fortsatt ikke fått vår. Så vi krever vår rett og gir søknaden til generalsekretær Ban Ki-moon, sa Abbas timer før han leverte søknaden.

Det er Sikkerhetsrådet som skal stemme over palestinernes initiativ, men her er utfallet allerede gitt. USA har for lengst gjort det klart at landet vil bruke vetoretten mot søknaden.

Frustrasjon

Palestinerne gjør sitt diplomatiske framstøt etter 20 år med mislykkede forhandlinger og i frustrasjon over den stadige veksten av israelske bosetninger på okkupert land.

— Vi prøvde å gjøre noen fremskritt gjennom forhandlinger, men det er ikke gjort noen fremskritt med den sittende israelske regjeringen, sier Abbas ifølge nyhetsbyrået AFP.

Senere fredag går Israels statsminister Benjamin Netanyahu på podiet for å argumentere for at den palestinske staten bare kan oppstå som resultat av sluttførte forhandlinger med Israel.

- Smart trekk

Selv om Sikkerhetsrådet sier nei, peker noen analytikere på at Abbas nå har scoret viktige poenger. Oppmerksomheten er igjen rettet mot konflikten, USA er blitt tvunget til å flagge ståsted, og tyngdepunktet i Midtøsten-forhandlingene flyttes fra amerikanerne til verdenssamfunnet.

— Dette har vært et smart politisk trekk. Det de gjør, er å få en slutt på det amerikanske monopolet på fredsskaping. De gjør det til et internasjonalt spørsmål, sier Salman Shaikh ved Brookings Doha-senteret til CNN.

Feiret

Abbas har dessuten hatt lite annet valg enn å gjennomføre fremstøtet etter å ha skapt vesentlige forventninger på hjemmebane.

Tusenvis av palestinere feiret FN-søknaden på Vestbredden fredag.

Byene var pyntet med flagg og plakater. Det var også satt opp storskjermer i sentrum hvor folk samlet seg for å se president Mahmoud Abbas' bønn til FN om å anerkjenne Palestina.

Men samtidig brøt det ut harde kamper mellom palestinere og israelere fredag.

I landsbyen Qusra sør for Nablus på den okkuperte Vestbredden ble en palestiner drept av israelske soldater under et sammenstøt mellom palestinere og israelske bosettere i området.

Hardkjør

Det har vært en uke med diplomatisk hardkjør i New York.

Både USA og EU har arbeidet hardt for å unngå det som observatører har omtalt som en «togkollisjon» i FN.

Andre har forsøkt å overbevise de palestinske lederne om at de bør droppe framstøtet fordi det er dømt til nederlag. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har på grunn av det gitte utfallet sagt at han stiller seg nølende til palestinernes strategi.

Oppgradert status

Hva som skjer i tiden etter at Abbas har levert sin søknad, er usikkert.

Sikkerhetsrådet kan utsette behandlingen av resolusjonsforslaget, og imens kan den såkalte Midtøsten-kvartetten fortsette forsøkene på å få i stand forhandlinger. Det kan gå både uker og måneder før en endelig avstemning.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har foreslått at palestinere ber FNs hovedforsamling om å oppgradere palestinernes status fra observatør til en ikke-medlemsstat, og at forhandlingene tas opp igjen.

En slik status innebærer blant annet at landet stevner Israel inn for Den internasjonale straffedomstolen, noe Israel er sterkt imot.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Skjebnedag for palestinerne i FN

  2. Palestinerne under beinhardt press i FN

  3. Abbas holder fast ved FN-planen

BT anbefaler

Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

Post Malone tok seg god tid til kunstutstilling i Grieghallen.

LES SAKEN