• Det er en skandale at FNs sikkerhetsråd ikke har kommet fram til et felles standpunkt til situasjonen i Syria, sier utenriksministeren.

— Utviklingen har nå kommet langt forbi det verdenssamfunnet kan akseptere, sier Eide (Ap) til NTB.

Han mener Sikkerhetsrådet burde greid å samle seg om at Syria-konflikten bør henvises til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

— Dette er et felles ansvar som medlemslandene i Sikkerhetsrådet må dele, understreker utenriksministeren.

- Forkastelig

Eide stempler også skytingen mot FNs våpeninspektører i Syria som helt forkastelig. Inspektørene ble mandag beskutt på vei til Damaskus-forstaden Mouadamiya, der et gassangrep skal ha funnet sted i forrige uke.

— Det er helt ekstraordinært viktig at man får klarhet i hva som skjedde, men også hvem som sto bak bruk av kjemiske våpen, sa Eide til norsk presse under et besøk i Ramallah på Vestbredden mandag.

Ifølge hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser ble minst 355 mennesker drept og over 3.000 andre skadd i det angivelige gassangrepet.

— Bruk av kjemiske våpen er en krigsforbrytelse, enten det er den ene eller den andre parten i konflikten som står bak. Dette må få konsekvenser for de ansvarlige, sier Eide.

Avvente

Norge mener at en eventuell maktbruk mot Syria må forankres i et mandat fra FN.

— Vi har ganske brutale erfaringer for hvordan det går hvis man ikke gjør det, sier Eide og nevner den internasjonale intervensjonen i Irak som kanskje det mest kjente eksempelet på dette.

Han mener det er naturlig å avvente hvilke funn FNs inspektører gjør i Syria, før man velger reaksjonsform.

— Det er også viktig å være klar over at diskusjonen kan gi de syriske opprørerne falske forhåpninger. Tro på en snarlig internasjonal intervensjon kan føre til at fortvilte mennesker ofrer sine liv forgjeves, sier Espen Barth Eide.

Kjent

Han deler ikke inntrykket som er skapt blant annet i deler av britisk presse av at briter og amerikanere tenker på en militær intervensjon.

— Det er ikke mitt inntrykk, og jeg jobber tett med dette her, sa Eide.

Han tror en intervensjon vil sitte «ekstremt langt inne» hos amerikanerne. Det britene og amerikanerne har sagt, er at det som har skjedd i Syria må få konsekvenser - nøyaktig samme standpunkt som Norge har inntatt, framholder utenriksministren. (©NTB)