USA har skjerpet sikkerheten ved en rekke utenriksstasjoner på grunn av de voldsomme protestene mot den satiriske filmen «Innocence of Muslims». Det er varslet store demonstrasjoner i flere land etter fredagsbønnen, og frykten er stor for at protestene vil kulminere i nye angrep mot amerikanske mål.

Protestbølgen minner om reaksjonene på karikaturstriden, fastslår seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

— Jeg tror vi kommer til å se demonstrasjoner i flere land, og det kan komme til å pågå i en uke eller to uker. Da er det viktig å unngå å gjøre noe som kan puste til ilden, sier Lodgaard til NTB.

Maktkamp

Uroen gjenspeiler det ideologiske kaoset i arabiske land, skriver avisa The New York Times. Ytterliggående islamister utnytter rutinemessig denne typen folkelig harme til å fremme sin sak, og i Egypt og Libya vil spesielt salafistene nå forsøke å slå politisk mynt på uroen, mener eksperter ifølge avisa.

— I virkeligheten handler det om opportunister som bruker religiøse symboler til å styrke egen makt og prestisje overfor andre grupper, sier professor Bernard Haykel ved Princeton University til The New York Times.

Ifølge Lodgaard kan saken forsterke antiamerikanismen i regionen.

— Det er et fellestrekk i disse landene at store deler av befolkningen er sterkt kritisk til USA fra før. Samtidig har den arabiske vår brakt muslimske bevegelser til makten som er mer lydhøre overfor egen befolkning, påpeker NUPI-forskeren.

— Dermed har man fått en ny utenrikspolitisk situasjon med større distanse til USA.

Ny uro torsdag

Torsdag spredte uroen seg til Jemen, hvor demonstranter stormet USAs ambassade i hovedstaden Sana. Flere hundre jemenitter tok seg inn på ambassadeområdet, og sikkerhetsvakter skjøt varselskudd for å tvinge dem på retrett.

Også i Egypt forsøkte demonstranter å nå fram til den amerikanske ambassaden, og politistyrkene som forsøkte å holde folkemengden på avstand, ble pepret med stein. Det ble også meldt om store antiamerikanske demonstrasjoner i land som Afghanistan, Pakistan, Iran og Indonesia.

USA frykter samtidig at voldelige opptøyer kan ramme flere amerikanske mål i regionen, og har derfor styrket sikkerhetstiltakene rundt sine utenriksstasjoner i en rekke land i Asia og Nord-Afrika.

Utenriksdepartementet i Oslo vil imidlertid ikke svare på om sikkerheten styrkes ved norske utenriksstasjoner i regionen.

Ambassadør drept

De første meldingene om protester kom tirsdag kveld. Væpnede islamister sluttet seg da til demonstranter ved USAs konsulat i Benghazi øst i Libya og angrep først med skytevåpen og rakettdrevne granater. Deretter tok de seg inn i bygningen og satte fyr på den. USAs ambassadør Chris Stevens og tre andre diplomater ble drept.

Samme kveld ble det amerikanske flagget revet ned og brent av demonstranter ved ambassaden i Kairo.

USA er ikke fornøyd med måten Egypt, og spesielt president Mohamed Mursi, har reagert på etter angrepet mot den amerikanske ambassaden i landet, selv om angrepet i Libya var langt alvorligere, skriver The New York Times.

Mursi har lovt å beskytte utlendinger mot angrep, men samtidig kritisert den islamkritiske filmen i sterke ordelag og stått fast på retten til å protestere.

Balansegang

For styresmaktene i muslimske land er uroen et dilemma fordi behovet for sikkerhet må balanseres mot det folkelige kravet om en skarp reaksjon på filmen som har utløst uroen.

Samtidig er situasjonen vanskelig for USA, som må markere seg, men samtidig unngå å ødelegge sitt forhold til de muslimske landene.

USA står friere i Libya enn i Egypt, mener Lodgaard.

— I Libya kan USA ta grep uten at det setter forholdet til landet over styr. Men i Egypt må amerikanerne opptre mer forsiktig.

EGYPT: Egyptiske muslimer brenner amerikanske flagg utenfor den amerikanske ambassaden i Kairo, tidligere i dag.
BANGLADESH: Muslimer i Bangladesh satte fyr på det amerikanske falgget i protest i Dhaka tidligere i dag.
SCANPIX
FREDFULL: Noen demonstranter fordømmer de som tok livet av den amerikanske ambassadøren, Chris Stevens.