Utenriksministeren omtaler møtet med presidenten som svært konstruktivt:

— Det var et hjertelig møte mellom president Juan Manuel Santos og statsministeren. Colombia takket Norge for at vi legger til rette for forhandlinger. Partene kom jo til oss med dette og vi er glade for å kunne bidra.

Optimisme

Eide mener det nå er en stemning i Colombia som kan bidra mye til konstruktive samtaler, som kan få slutt på den årelange konflikten mellom myndighetene og FARC.

— Det er definitivt en optimisme politisk nå. Men vi må ha is i magen på dette, det kan komme mange overraskelser og forhandlingene kan bli harde. Men om man ikke begynner å snakke sammen blir det overhodet ingen løsning.

Tiår med lidelser

Konflikten har rast siden 60-tallet og kan ha kostet mer enn 240.000 mennesker livet, samtidig som den har skapt enorme problemer i landet.

— Konflikten har lammet Colombia i tiår og skapt lidelser og problemer for sivilbefolkningen. Om Norge kan bidra på noen måte er vi glade for det. Men det er viktig å huske at vi ikke skal mekle. Vi legger til rette for samtalene mellom partene, avslutter Eide.

Forhandlingene skal etter planen starte i Oslo i begynnelsen av oktober.