Landingsforsøket med kometlanderen Philae neste måned blir historisk. Philae, en avansert laboratorierobot, har haiket med romsonden Rosetta på en seks milliarder kilometer lang ferd gjennom verdensrommet.

Rosetta er nå fremme ved målet, kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, og går i bane omkring 10 kilometer over himmellegemet. Mulige landingsplasser for den 100 kilo tunge Philae, som er på størrelse med et kjøleskap, er blitt grundig vurdert, før forskerne bestemte seg for «område J».

Kometen har to hoveddeler som holdes sammen av en smal «hals», og har en silhuett som kan minne om en badeand. Område J er kort fortalt plassert på «andas hode», skriver AFP.

— Nå som vi vet definitivt hva vi sikter på, er vi et viktig steg nærmere å gjennomføre denne spennende, men høyst risikable, operasjonen, sier oppdragets leder Fred Jansen. Han understreker at mye arbeid gjenstår før landingsforsøket 12. november.

Kometer er romobjekter på evig vandring blant planetene, og som kan inneholde støv og is fra den kosmiske urtåken som galaksene ble dannet av. Philae skal bruke sine instrumenter for å finne ut mer om dem.