Politiet i Ottawa sier det nå er trygt for folk å bevege seg i sentrum av byen igjen. Den avsperrede sikkerhetssonen som ble opprettet etter skytingen ved nasjonalforsamlingen og jakten på mulige flere gjerningsmenn, ble onsdag kveld opphevet.

Men politioperasjonen pågikk fortsatt ved nasjonalforsamlingen, som fortsatt er avsperret for publikum. Det vil være økt politinærvær ved viktige områder de neste dagene, opplyser politiet i Ottawa.

Canadisk politi etterforsker en navngitt mann som mulig mistenkt i forbindelse med soldatdrapet i Ottawa. Soldaten som ble drept under skyteepisoden i Ottawa onsdag var Nathan Cirillo.

Konvertitt

24-åringen ble drept ved krigsminnesmerket National War Memorial, nær nasjonalforsamlingen i Ottawa, ved kvart på titiden onsdag formiddag.

Mannen som etterforskes for drapet skal være 32 år gamle Michael Joseph Hall, en muslimsk konvertitt. Hall hadde tatt navnet Michael Zehaf-Bebeau, melder NBC News.

CBC News Ottawa melder på Twitter sent onsdag at de har fått en uavhengig bekreftelse på at det var Zehaf-Bebeau som ble skutt og drept av politiet inne i nasjonalforsamlingen etter at en soldat var drept utenfor. Men politiet har ennå ikke endelig bekreftet at mannen som ble drept var den som drepte Cirillo.

Inndratt pass

Kilder forteller til avisen The Globe and Mail at Zehaf-Bebeau var kjent av politiet og at han var på en liste med personer som har fått sine pass inndratt på grunn av fare for at de kan begå kriminalitet i utlandet.

I en direktesendt TV-tale til nasjonen onsdag kveld, sa Stephen Harper at angrepet var et angrep mot alle canadiere og mot demokratiet.

— De neste dagene vil vi få vite mer om terroristen og hans eventuelle medhjelpere. Denne ukens hendelser er en stygg påminnelse om at Canada ikke er immune mot denne typen terrorangrep, som vi har sett andre steder, sa Harper videre.

Kritikk

— Nå skal vi skal doble innsatsen i kampen mot terrororganisasjoner verden over. De skal ikke få noen trygg havn. Canada vil aldri la seg skremme, sa han

Statsministeren befant seg selv i et rom i nasjonalforsamlingen da skuddvekslingen pågikk rett utenfor.

Sikkerhetstiltakene for de folkevalgte kom under kritikk etter skytedramaet i Ottawa onsdag. Den bevæpnede gjerningsmann løp uhindret rett inn i nasjonalforsamlingen.

Mannen løp rett forbi døren til et rom med blant andre statsminister Stephen Harper, før han ble skutt og drept av sjefen for vakttjenesten ved nasjonalforsamlingen.

Dramatisk video

Videoklipp tatt opp med mobiltelefon inne fra nasjonalforsamlingen viser en kaotisk situasjon. I videoen som er lagt ut av avisen The Globe and Mail hører man en rekke skudd bli avfyrt.

— Man burde forvente at nasjonalforsamlingen er et av landets vanskeligste mål å angripe. Det er derfor bekymringsfullt at dette kunne skje, sier sikkerhetskonsulent David Harris i Insignis Strategic Research til Reuters.

Tre personer som ble lettere såret i skyteepisoden onsdag, ble onsdag kveld utskrevet fra sykehus.

For bare to dager siden kjørte en mann ned to canadiske soldater, en av dem ble drept, i nærheten av Montreal. Gjerningsmannen, som skal ha vært en militant islamist, ble skutt og drept under en politijakt.

IKKE SKREMME: Statsminister Stephen Harper lover at Canada ikke vil la seg skremme av skyteepisoden i Ottawa onsdag.
Scanpix