— Vi har kontroll over Westgate, heter det i en Twitter-melding fra innenriksdepartementet sent mandag kveld, rundt 60 timer etter at islamister stormet kjøpesenteret.

Kenyas innenriksminister Joseph Ole Lenku sier til BBC at det neppe er flere gisler igjen i kjøpesenteret som har vært okkupert av terrorister siden lørdag.

— Våre spesialstyrker sjekker alle rom. De møter ikke nå noen motstand, men vi utelukker ikke muligheten for at det fortsatt gjemmer seg noen, sier en talsmann for regjeringen.

Eksplosjoner

Det var natt til tirsdag stille ved kjøpesenteret, etter at det i flere timer mandag veltet svart røyk ut av taket. Kenyanske sikkerhetsstyrker kjempet mot de væpnede angriperne inne på senteret i et forsøk på å avslutte terroraksjonen.

Kenyanske tjenestemenn opplyste tidligere mandag kveld at troppene deres hadde kontroll over alle etasjene i bygningskomplekset, men at de fortsatt kjempet mot gjenværende opprørere. Det kunne høres store eksplosjoner og intensiv skyting.

Mange drepte

Røde Kors nedjusterte mandag antall døde til 62, sju færre enn tidligere oppgitt på grunn av dobbelttellinger. Antallet døde antas likevel å være langt høyere. En journalist som var inne på senteret lørdag fortalte om «hauger av kropper», melder nyhetsbyrået TT.

Blant de døde er det mange utlendinger. Så langt er det meldt om seks briter inkludert en britisk-australsk, to franske kvinner, to canadiere inkludert en diplomat, en kinesisk kvinne, to indere, en sørkoreaner, en sørafrikaner og en tysk kvinne blant de døde, ifølge landenes myndigheter.

60 savnet

Ytterligere over 60 personer var mandag fortsatt meldt savnet. Omstendighetene rundt de savnede var natt til tirsdag fortsatt uklare. Tallet skal omfatte både gisler, mulig drepte personer og andre som fortsatt gjemmer seg inne på senteret. Rundt 200 personer er også skadd, ifølge offentlige talspersoner. Hæren opplyser at minst 11 kenyanske soldater er såret i kampene.

Tre av angriperne er drept og flere såret. Kenyansk politi opplyser at mer enn ti personer er pågrepet og skal avhøres. Det skal ha vært mellom ti og femten angripere.

«Hvit enke»

Den somaliske islamistgruppen al-Shabaab som er tilknyttet al-Qaida sier den står bak angrepet. Terroraksjonen startet lørdag da angriperne tok seg inn på senteret og fyrte av granater og automatvåpen blant personer på handletur.

Sjefen for den kenyanske hæren, Julius Karangi sier angriperne har forskjellige nasjonaliteter. Ifølge myndighetene skal det både være briter og amerikanere blant dem. Flere av angriperne hadde kledd seg ut som kvinner. Innenriksminister Joseph Ole Lenku sier alle var menn, men flere kilder opplyser til Reuters at det var en hvit kvinne blant de drepte angriperne.

Det har ført til spekulasjoner om at kvinnen kan være den ettersøkte enken etter en av selvmordsbomberne som slo til mot T-banen i London i 2005. Kvinnen, Samantha Lewthwaite, som blir kalt «Den hvite enken» av britiske aviser, er ettersøkt i forbindelse med et planlagt angrep mot restauranter og hoteller i Kenya.