• Malala Yousafzai har ikke gjort noe for å fortjene den prestisjetunge Sakharov-prisen, fastslår pakistansk Taliban og sier de igjen vil forsøke å drepe henne.

— Hun har ikke gjort noe. Fiendene av islam gir henne prisen fordi hun har forlatt islam og har blitt sekulær, sier Shahidullah Shahid, som er talsmann for Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

Yousafzai ble skutt i hodet av Taliban 9. oktober i fjor. Den unge utdanningsforkjemperen overlevde og flyttet til Storbritannia. Torsdag ble hun tildelt årets Sakharov-pris av EU-parlamentet.

Nesten på dagen ett år etter at hun overlevde Taliban-attentatet, kunngjorde EU-parlamentet at årets Sakharov-pris går til den pakistanske skolejenta for hennes kamp for retten til utdanning.

— I dag har vi bestemt oss for å fortelle verden at håpet for en bedre fremtid ligger hos unge mennesker som Malala Yousafzai, sier Joseph Daul i den konservative partigruppen i parlamentet.

— Malala Yousafzai har vist mot til å reise seg mot en mannsdominert, voldelig omverden. Hun har hatt mot til å si, «jeg vil gå på skole». Alle som har fulgt denne jenta må bare være full av beundring, sier formannen for EU-parlamentet, Martin Schulz.

Jeg er takknemlig og stolt over at alle som kjemper for jenters rett til skolegang, har en forbundsfelle i EU-parlamentet, legger Schulz til.

Eksepsjonell

— Det kreves eksepsjonelle egenskaper for å våge å ta opp kampen mot Taliban, diskriminering og terrorisme, sier Cecilia Wikström, som representerer det svenske Folkpartiet i EU-parlamentet.

— Inspirert av Mahatma Gandhi tar Malala Yousafzai kampen opp med så enkle midler som papir og penn, understreker Wikström.

Innsats

Sakharov-prisen er en utmerkelse som EU-parlamentet tildeler personer eller organisasjoner som har gjort en stor innsats for menneskerettighetene. Den er oppkalt etter den opposisjonelle russiske fredsprisvinneren Andrej Sakharov.

Malala Yousafzai ble aktivist og blogger elleve år gammel, da Taliban nektet jenter å gå på skolen i hjemregionen hennes Swat i Pakistan.

Hun ble berømt i Pakistan for sin kamp for retten til skolegang, men ble også angrepet av Taliban. Hun ble skutt av Taliban mens hun satt i skolebussen sammen med medelever 9. oktober i fjor. Yousafzai ble truffet i hodet, men overlevde og har flyttet til Storbritannia der hun har fortsatt bor og arbeider.

Innsatsen hennes har gjort henne kjent og respektert i hele verden.

Godt selskap

Malala Yousafzai er i selskap med ledere som Nelson Mandela og Kofi Annan når hun tildeles EU-parlamentets Sakharov-pris.

De andre nominerte til årets pris var den amerikanske varsleren Edward Snowden og tre fengslede, hviterussiske politikere.

Snowden har lekket dokumenter om amerikansk overvåkingspraksis og spionasjevirksomhet og sitter i midlertidig asyl i Russland fordi han er siktet for spionasje av amerikanske myndigheter. De tre nominerte hviterusserne ble fengslet etter demonstrasjoner i Minsk i 2010 mot gjenvalget av president Aleksandr Lukasjenko. En av dem er menneskerettsforkjemperen Ales Bialiatski.