Også seks kommandører og tidligere innenriksminister Habib al-Adly ble i retten formelt renvasket for medvirkning til drap på demonstranter under folkeoppstanden som felte den autoritære lederen i 2011.

Rundt 850 personer mistet livet i demonstrasjonene som førte til presidentens avgang.

— Jeg gjorde overhodet ikke noe galt, sa Mubarak i et telefonintervju med fjernsynskanalen Sada El Balad lørdag fra militærsykehuset hvor han på grunn av sviktende helse soner en treårig dom for korrupsjon.

Selvskryt fra Mubarak

Mubarak (86) ble dømt til livsvarig fengsel i 2012, blant annet for medvirkning til drap på demonstranter.

— Da jeg fikk denne dommen, flirte jeg, forteller 86-åringen, som benyttet anledningen til å skryte av sitt virke. Egypt under Mubarak var hardt rammet av politivold, overgrep og korrupsjon, spesielt i tiåret før presidentens fall.

I januar i 2013 godtok Egypts høyesterett Mubaraks anke, etter at dommen fra 2012 ble erklært ugyldig.

Dommer Mahmud Kamel al-Rashidi slår lørdag fast at kommandørene og Mubaraks innenriksminister er uskyldige.

Forsker Rasmus Alenius Boserup ved Dansk Institut for Internationale Studier tror frafallelsen vil gi en ulmende reaksjoner i den egyptiske befolkningen, men at det likevel kan ta flere år før reaksjonene kommer til syne.

— Jeg tror folk er redde og vil holde seg noe avventende for å se hvordan samfunnet og rettssystemet utvikler seg på sikt, sier han til avisen Politiken.

Tåregass lørdag

Lørdag kveld brukte politiet tåregass mot demonstranter som hadde samlet seg i utkanten av Tahrir-plassen for å protestere mot avgjørelsen. Plassen har en viktig symbolsk rolle i kampen mot den tidligere presidenten.

Soldater hadde stengte av plassen med piggråd, og demonstranter ble jaget ut i sidegatene. Minst 20 personer ble pågrepet.

Ifølge AFP tilhørte demonstrantene både sekulære aktivister og støttespillere til Det muslimske brorskapet, som er blitt forbudt.

De dreptes pårørende, som ventet utenfor domstolen da dommen kom, reagerte med avsky.

— Det er en tyrannisk kjennelse. Min sønns blod er spilt, sier Mostafa Morsi til nyhetsbyrået AFP. Sønnen hans ble drept utenfor en politistasjon under oppstanden.

Rundt 5.000 politibetjenter var utstasjonert i området rundt retten i utkanten av hovedstaden Kairo.

Flere hundre mennesker ble drept da sikkerhetsstyrker støtte sammen med demonstranter i ukene før Mubarak ble tvunget fra makten.

— Dette er en politisk kjennelse. Avgjørelsen traff oss som kuler, sier Ahmed Khaleefa, som mistet sin 19-årige sønn for fire år siden.

Advokat Othman al-Hefnawy, som representerer noen av de etterlatte familiene, sier ett viktig spørsmål står ubesvart etter kjennelsen:

— Dersom Mubarak, hans innenriksminister og kommandørene ikke var ansvarlig for at demonstrantene døde, hvem var det da?

Fortsatt fengslet

Retten trakk også korrupsjonstiltalen mot Mubarak og en tidligere oljeminister i forbindelse med en sak om gasseksport til Israel. Mubarak, som til vanlig har steinansikt, kostet på seg et lite smil da livstidsdommen ble opphevet, ifølge AFP.

Mubarak blir inntil videre sittende bak murene fordi han i en annen sak ble dømt til tre års fengsel for korrupsjon i mai. Hans sønner Alaa og Gamal ble i samme sak også dømt til fengsel for å ha tilegnet seg offentlige verdier, men tiltalen mot dem ble trukket lørdag.

Ingen vår

At drapstiltalen mot Mubarak blir trukket, oppfattes som at det settes en strek over den arabiske våren.

Mubaraks fall i 2011 førte til Egypts første demokratiske valg, hvor Det muslimske brorskapet gikk av med seieren. Etter ett år ble Morsi styrtet av hærsjef Abdel Fattah al-Sisi, og militærregimet erklærte i desember i fjor at Brorskapet er en terrororganisasjon.