President Vladimir Putin avviste beskyldningene om at Russland står bak uroen øst i Ukraina i en telefonsamtale med USAs president Barack Obama mandag kveld.

Som svar på bekymringer fra USAs president om Russlands antatte innblanding sørøst i Ukraina, bemerket den russiske presidenten at slike spekulasjoner er basert på grunnløs informasjon, ifølge en uttalelse fra den russiske regjeringen.

Obama gjorde det klart at Ukraina-krisen fortsatt kan løses med diplomatiske midler, ifølge en amerikansk tjenestemann. Men han framholdt også at Russlands handlinger i øyeblikket ikke legger forholdene til rette for diplomati.

Samtidig er det knyttet stor spenning til det planlagte firepartsmøtet på torsdag, hvor USA, Russland, EU og Ukraina skal diskutere situasjonen i Ukraina i Genève.Både USA og EU utvider sanksjonene mot Russland — samtidig som bistanden til Ukraina trappes opp fra begge hold.

Vurderer bistand

USA gir Ukraina nye lånegarantier på 1 milliarder dollar, tilsvarende nærmere 6 milliarder kroner, forutsatt at økonomiske reformer gjennomføres.

Ifølge Det hvite hus vurderer ikke USA å gi våpenhjelp til Ukraina.

— Vi ser på forskjellige måter å vise vår støtte til Ukraina, det inkluderer både diplomatisk og økonomisk støtte. Vi gjør ikke en aktiv vurdering av våpenhjelp, men vi ser på hva slags bistand vi kan gi, sier Jay Carney, talsperson for Det hvite hus.

Russland har stilt spørsmål ved at CIA-direktøren John Brennan besøkte Ukraina i helgen, og har bedt om en forklaring fra USA. Det hvite hus bekreftet mandag at besøket fant sted, men sier det kun var snakk om et «rutinebesøk» i Europa.

Utvider sanksjoner

EUs utenriksministre møttes mandag for å diskutere situasjonen i Ukraina, og ble enige om å utvide listen over dem som omfattes av sanksjoner for å ha en rolle i krisen i Ukraina.

— I lys av den senere tids hendelser, har vi bestemt å utvide listen over dem som er ilagt reiserestriksjoner og som får sine midler i europeiske banker sperret, sa EUs utenrikssjef Catherine Ashton etter møtet.

EU er klare til å holde toppmøte om sanksjonene neste uke, dersom det er behov for det, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius til FNB.

Overfor Ukraina har EU besluttet å styrke den økonomiske bistanden, og frigir 1 milliard euro i økonomisk hjelp, i tillegg til å fjerne importtoll på ukrainske varer.

Enige om skyldspørsmål

Flere av utenriksministrene var i forkant av møtet tydelige på at Russland hadde en finger med i spillet i Øst-Ukraina.

— Det er ingen som sier at det ikke er Russlands feil, absolutt ikke. Det her er en krise som i hver tenkbar del er framdrevet av Russland, og det finnes ingen som har en annen mening om det punktet, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt til TT.

Også det tyske utenriksdepartementet hevder å ha flere kilder på at Russland står bak den økte spenningen.

Ny beleiring

Mandag ble ytterligere en by okkupert av prorussiske styrker. Rundt 100 separatister tok kontroll over politistasjonen i byen Horlivka i Donetsk-regionen øst i Ukraina. Separatistene var bevæpnet med klubber og kastet steiner på vinduene idet de stormet bygget, mens aksjonen ble kringkastet direkte på nettet.

Politiet skal ikke ha gjort motstand, og senere sluttet flere politifolk seg til opprørerne, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Totalt er ti byer øst i Ukraina okkupert av prorussiske styrker.

Ny folkeavstemning

Ukrainas midlertidige president Oleksandr Turtsjynov har varslet en ny folkeavstemning i Ukraina, som et forsøk på å forhindre at krisen eskalerer og utvikler seg til borgerkrig.

Tidligere hadde han opprørerne en frist til klokken 8 mandag morgen, før en bevæpnet antiterroroperasjonen skulle bli gjennomført.

Den varslede operasjonen ble ikke gjennomført, og eksperter mener makthaverne i Kiev befant seg mellom barken og veden etter at tidsfristen løp ut. De hadde to valg: Åpne ild mot aktivistene og risikere en tilspissing av konflikten, eller ikke gjøre noen ting og dermed fremstå som svake og uten kontroll over situasjonen.

TAR POLITISTASJONER: En gutt hilser på en prorussisk aktivist som holder vakt utenfor en av de okkuuperte offentlige bygningene i Slavjansk. Politiet skal ikke ha gjort motstand, og senere sluttet flere politifolk seg til opprørerne, ifølge nyhetsbyrået AFP. Totalt er ti byer øst i Ukraina okkupert av prorussiske styrker.
Gleb Garanich / Reuters / NTB scanpix
FRYKT FOR BORGERKRIG: Prorussiske aktivister markerer foran en av de okkuperte bygningene i Luhansk. folkeavstemning i Ukraina, som et forsøk på å forhindre at krisen eskalerer og utvikler seg til borgerkrig.
Shamil Zhumatov / Reuters