KDet ble en nordisk pall i den europeiske kokkekonkurransen: Førsteplassen gikk til Sverige, andreplassen til Danmark og tredjeplassen til Norge.

Tidligere vinner av konkurransen, Ørjan Johannessen, ble tildelt tredjeplass ved den internasjonale kokkekonkurransen Bocuse d'Or Europe.

Satser på Lyon

Ettersom Johannessen tok førsteplassen i konkurransen i 2012, var det knyttet store forventninger til at han kunne vinne konkurransen for andre gang.

— Det er en seier å komme på pallen. Det betyr at norske kokker er blant de beste i verden. Ørjan er litt skuffet, men satser på en seier i Lyon. Sverige var svært gode, men vi skal ta de igjen neste gang, sa kokk og lagdeltaker Geir Skeie, som selv tok gull i konkurransen i 2009.

Det norske kokkelaget skal feire pallplasseringen torsdag kveld, og skal videre til bankettmiddag i det svenske rådhuset.

Sendes til Lyon

Ettersom Norge også i år fikk pallplass, vil Johannessen gå videre til kvalifisering i Bocuse d'Or i Lyon.

De til sammen 20 deltakerlandene stiller med et lag hver, med en stjernekokk i spissen. De er fordelt på to dager. Hvert lag presenterte en fiskerett med sei, blåskjell og østers og en kjøttrett basert på unggris.

I utgangspunktet er Bocuse d'Or Europe kvalifisering for den videre konkurransen i Lyon, men en seier i dette uoffisielle europamesterskapet henger høyt.

De 12 beste kandidatene sendes videre til Lyon.

Svensk seier

Vertslandet Sverige gikk av med den prestisjefylte kokkeseieren.

Eyvind Hellstrøm representerte Norge i juryen og sa før utdelingen til kokkemagasinet Horecanytt at han mente Ørjan Johannessen og hans team var gullfavoritter, etter at de presenterte sine retter onsdag:

— De norske og franske deltakerne leverte best, tett fulgt av Danmark.

Frankrike mottok prisen for beste fiskerett, mens Finland mottok prisen for beste kjøttrett.

Årets kokk

Johannessen, som er født og oppvokst i Austevoll kommune utenfor Bergen, ble kåret til Årets kokk i 2013 i Mathallen i Oslo.

Han startet som lærling ved Hotell Neptun i Bergen i 2004, og fikk fagbrev som kokk i 2005.

Johannessen har tidligere jobbet for Mathuset Solvold i Sandefjord, Gastronomisk Institutt i Stavanger og Det Norske Kokkelandslaget.