Ukrainas president innrømmer at operasjonen i Slavjansk ikke har gått som ønsket. De russiskvennlige separatistene oppga fredag ettermiddag at tre av deres egne og to sivile ble drept i kampene da ukrainske styrker rykket inn mot byen fredag. Det var en talskvinne for opprørerne som informerte om tallene.

Ukrainas forsvarsdepartement opplyste tidligere at to av flygere ble drept da opprørerne skjøt ned to helikoptre. Det totale antallet drepte er dermed minst syv.

Menneskelige skjold

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov sa i en uttalelse fredag ettermiddag at ukrainske grensestyrker natt til fredag hadde slått tilbake et forsøk fra russiske «væpnede sabotører» på å krysse grensen og ta seg inn i Ukraina.

Turtsjynov sa også at operasjonen for å gjenerobre Slavjansk ikke hadde gått så raskt som han hadde håpet, blant annet fordi russiskvennlige separatister hadde brukt sivile som menneskelige skjold.

Separatistene hadde «gjemt seg bak innbyggere» og skutt «fra leiligheter», ifølge Turtsjynov.

Angrep

Fredag gikk også flere hundre prorussiske demonstranter til angrep på en gruppe på rundt 1500 mennesker som demonstrerte for nasjonal enhet i Ukraina i havnebyen Odessa. Én mann ble skutt og drept.

— En mann ble skutt og drept i sammenstøt mellom prorussiske demonstranter og tilhengere for et enhetlig Ukraina i den i hovedsak russisktalende havnebyen Odessa, opplyste lokalt politi i en uttalelse fredag.

Bensinbomber

Politiet opplyste videre at demonstrantene hadde kastet bensinbomber, brustein og eksplosiver under sammenstøtene. Innenriksdepartementet i Ukraina bekrefter også at en person er død etter volden.

Ifølge en reporter fra AFP angrep de prorussiske demonstrantene med batonger og hadde på seg hjelmer. Politiet prøvde å bryte opp voldsepisoden. Flere titalls mennesker på begge sider ble skadd i episoden ifølge nyhetsbyrået.