Nekter UD kontakt med nordmennene

Norske myndigheter reagerer på at verken pårørende eller Utenriksdepartementet får komme i kontakt med de tre norske som var om bord da hjelpekonvoien til Gaza ble bordet av israelske styrker.

Den israelske hærens aksjon mot konvoien på vei mot Gaza mandag har utløst en storm av protester fra hele verden. Norge presterer også mot at det så langt ikke har vært mulig verken for UD eller pårørende å komme i kontakt med tre norske som var på et av skipene som ble bordet. Foto: REUTERS / Uriel Sinai / SCANPIX.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Israelerne nekter oss adgang til de norske borgerne, noe vi har protestert mot, sier pressevakt Bjørn Jansen i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

De tre nordmennene Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi var om bord på det tyrkiske skipet Mavi Marmara, der de blodigste voldsomhetene utspilte seg mandag morgen.

Ifølge UD er antakeligvis ingen av dem skadde.

Les også

- Beklager tap av liv

Kontakt brutt

— Jeg hadde kontakt med en av dem ved 16.30-tiden søndag. Da var de på vei mot Gaza. De hadde det bra og var glade for å endelig å ha kommet av gårde, sier pressekontakten for de tre, Georg Morland, til NTB.

Satellittelefonen om bord ble blokkert da skipet ble bordet av israelske soldater mandag.

Mandag kveld kom Mavi Marmara inn til den israelske havna Ashdod, sør for Tel Aviv. Nordmennene vil enten bli sendt hjem eller bli tatt hånd om av Israel.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

— Fullstendig avstand

Norske myndigheter er blitt lovet å få møte Kjøs, Goffeng og Hejazi i løpet av tirsdagen. Utsendinger fra den norske ambassaden er i Ashdod.

UD reagerer kraftig på at deres representanter på stedet ikke får komme i kontakt med nordmennene umiddelbart:

— Dette tar vi fullstendig avstand fra. For oss er det viktig å komme i kontakt med norske borgere når det er noe så dramatisk som er skjedd, hvor vi vet at det er mange som er skadd og mange drepte, sier statssekretær Gry Larsen i UD til NRK.

- Fortvilende

Morland sier at det er fortvilende for de pårørende å ikke få komme i kontakt med dem.

— Det er helt stille og vi er totalt uvitende. Det oppleves som tungt, for fantasien begynner å løpe. Da frykter man alltid det verste. Forhåpentligvis får vi høre hvordan det har gått med dem tirsdag, sier han til NTB mandag kveld.

Protester

Minst ni mennesker ble drept i aksjonen der israelske soldater stoppet den internasjonale konvoien med forsyninger til Gazastripen, bekrefter den israelske hæren.

Aksjonen har utløst en strøm av protester fra hele verden. De fleste av dødsofrene skal være tyrkere, og Tyrkia har tilbakekalt sin ambassadør fra Israel.

USA har foreløpig nøyd seg med å beklage at liv gikk tapt, og har krevd å få alle kort på bordet.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er rystet og sier at et slikt angrep på sivile aktivister «er helt uakseptabelt».

Hva mener du om den israelske aksjonen? Si din mening her.

Publisert: