sz9ab328.jpg

Den unge og etter hvert verdensberømte sjiraffen Marius ble avlivet søndag formiddag.Dyreparken opplyste at de som ønsket det, kunne observere obduksjonen, skriver Jyllands-Posten. Alt gikk etter planen, og sjiraffen ble bedøvet før den ble avlivet. En liten gruppe mennesker møtte opp for å se, skriver Politiken.

Deretter ble dyret mat for dyrehagens kjøttetere.

Sjiraffen var innavlet og måtte på grunn av europeisk lovgiving avlives. Derfor hadde dyrehagen heller ikke anledning til å overføre dyret til en annen dyrehage, selv om den tilsynelatende var helt frisk.

Drapstrusler

Avlivning av sjiraffen har ført til en strøm av protester, til og med drapstrusler. Ikke siden dyrehagen avlivet et par tigre på slutten av 70-tallet har de opplevd lignende.

— Dette er langt voldsommere enn noe vi har opplevd tidligere. Det er ikke bra at familien min og jeg blir truet på livet, sier vitenskapelig direktør Bengt Hansen i dyreparken til avisen.

Medier fra store deler av Europa har viet sjiraffens skjebne stor plass de siste dagene. Det gjelder blant annet den britiske kringkastingen BBC og avisen Independent, den svenske avisen Expressen og det franske nyhetsbyrået AFP.

Mange danske har vært sinte på grunn av avlivningen, og det ble opprettet en egen Facebook-side til ære for den.

Ikke som antilope

Ifølge dyrehage-direktøren skyldes den store oppmerksomheten at publikum knytter seg følelsesmessig til sjiraffene.

— Sjiraffen er et stort, vakkert dyr som mange liker. Derfor får den status som kjæledyr, og det blir følsomt. Hvis det hadde vært et mer anonymt dyr, som for eksempel antilope, ville man ikke tenkt så mye over det, sier Hansen, som forsikrer at dyrehagen ikke avliver dyr uten grundig og nøye avveining.